|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Σάλτσα καραμέλας βουτύρου (Butterscotch)

butterscotch4edited

Το... γλυκό και βελούδινο συναπάντημα της καραμέλας με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, η σάλτσα καραμέλας βουτύρου δηλαδή, με άλλα λόγια η butterscotch! Μια σάλτσα passpartout, κατάλληλη για το παγωτό, την κρέμα, το ρυζόγαλο, τα κέικ, τις τούρτες, τα cheesecake, τις τηγανίτες, τα φρούτα. Την προτιμώ ακόμα και στο banoffee μου, αντί του καραμελωμένου γάλακτος…

Υλικά

  • 200γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος ARLA
  • 50γρ. βούτυρο LURPAK
  • 1 σφηνάκι ουίσκι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε λίγη από τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο να σκεπαστεί ολόκληρος και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να υγροποιείται πρώτα περιμετρικά του τηγανιού προσθέτετε λίγη ζάχαρη ακόμη, παίρνετε το τηγάνι στο χέρι και αρχίζετε να το κουνάτε με κυκλικές κινήσεις έτσι ώστε η καυτή καραμέλα να παρασύρει και να λιώνει την υπόλοιπη ζάχαρη. Ξανακουμπάτε το τηγάνι στη φωτιά, όταν λιώσει κι αυτή η ζάχαρη προσθέτετε κι άλλη και πάει λέγοντας μέχρι να λιώσετε όλη τη ζάχαρη και να κάνει φουσκάλες η καραμέλα.
  2. Εκτός φωτιάς προσθέτετε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας πολύ ζωηρά με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά. Ξανακουμπάτε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνετε και το βούτυρο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί στη σάλτσα.
  3. Ανακατεύετε και το ουίσκι κι αφήνετε τη σάλτσα καραμέλας εκτός φωτιάς να κρυώσει. Μετά τη μεταφέρετε σε αποστειρωμένο βάζο με καπάκι και τη διατηρείτε στο ψυγείο. Πριν τη χρησιμοποιήσετε την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®


σχολιάστε