|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μπισκοτάκια πασχαλινά με γλάσο και άρωμα μαστίχα-λεμόνι

Πλάι στα παραδοσιακά κουλούρια και τα τσουρέκια σας, αυτά τα χαριτωμένα μπισκότα που είναι κομμένα σε πασχαλινά σχήματα και μοσχοβολάνε βούτυρο, μαστίχα και λεμόνι, θα κάνουν την καλύτερη εντύπωση, αλλά και τη διαφορά. Μπορείτε να τα συσκευάσετε με πιατελίτσες μαζί με ζελατίνη και να τα προσφέρετε σαν δώρο. Θα το εκτιμήσουν πολύ, πιστέψτε με!  Όσα για τα πιτσιρίκια σας, αυτά σίγουρα θα τα λατρέψουν. 

Υλικά για 60 κομμάτια περίπου

Για τα μπισκότα:

  • 250γρ. βούτυρο LURPAK μαλακωμένο
  • 125γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αβγά

για τη διακόσμηση

  • 250γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 ασπράδι αβγού
  • Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • Χρωματιστά ζαχαρωτά

Εκτέλεση

  1. Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί (εκτός από τα αβγά) στον κάδο του μίξερ. Με τους γάντζους ξεκινάτε να ανακατεύετε τα υλικά και όταν πάρετε ένα μείγμα σαν ψίχουλα ρίχνετε πρώτα το πρώτο αβγό και μετά το δεύτερο. Ζυμώνετε λίγο με τα χέρια αλλά προσοχή, όταν λέμε λίγο εννοούμε λίγο. Το πολύ ζύμωμα σκληραίνει τη ζύμη. Τώρα η ζύμη σας είναι μαλακή και εύπλαστη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στο ψυγείο.  
  2. Χωρίζετε τη ζύμη σας σε 6 μέρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά. Μετά τοποθετείτε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή σελοφάν στον πάγκο σας. Εκεί επάνω τοποθετείτε το πρώτο κομμάτι ζύμης και το πιέζετε με τις παλάμες σας να πλατύνει. Τοποθετείτε δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας ή σελοφάν από πάνω και με τη βοήθεια πλάστη το ανοίγετε σε φύλλο πάχους 3-4χιλ. Με κουπ πατ σε πασχαλινά σχήματα κόβετε μπισκότα σε σχήμα αβγών, λαγών, πουλιών κλπ.
  3. Τα αραδιάζετε στα ταψιά που ετοιμάσατε και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσοκόκκινο χρώμα στις άκρες, όχι να ροδοκοκκινίσουν πολύ. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα βγάλετε από το ταψί για να μην διαλυθούν.
  4. Κοσκινίζετε τα 200γρ. της άχνης ζάχαρης και προσθέτετε την κοπανισμένη μαστίχα και το ασπράδι. Ξεκινάτε να ανακατεύετε με αβγοδάρτη να γίνει ομοιογενές πηχτό μίγμα. Πρέπει να γίνει αρκετά πηχτό έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί πάνω στο μπισκότα. Ρυθμίζετε την πυκνότητα λοιπόν προσθέτοντας τμηματικά την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη ή προσθέτοντας σταγόνες από νερό αν παραγίνει πηχτό.
  5. Παίρνετε τα μπισκότα (αφού κρυώσουν) και τα βουτάτε ένα ένα στο γλάσο να καλυφθεί η πάνω πλευρά τους. Τα επιστρέφετε στο ταψί και αφού τα πασπαλίσετε με τα ζαχαρωτά της επιλογής σας, τα αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα μεταφέρετε σε σκεύος φύλαξης ή σερβιρίσματος.  

Το Πάσχα αξίζει Lurpak®

Σημείωση:

Με την ίδια ζύμη μπορείτε να πλάσετε κορδόνια τα οποία θα κάνετε στη συνέχεια πλεξουδίτσες. Εγώ ραντίζω τα μπισκοτάκια-πλεξουδίτσες πρώτα με νερό και μετά τα κυλάω πάνω σε κρυσταλλική ζάχαρη. Κι έτσι και γίνονται υπέροχα!

σχολιάστε