|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Ψωμί με αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης

Το ψωμί είναι η απλούστερη ζύμη του κόσμου, είναι η βάση της διατροφής μας, ο λόγος που τρέχουμε καθημερινά – δουλεύοντας, το ψωμί μας δε λέμε ότι βγάζουμε;- και η τροφή που η γιαγιά μου με έμαθε να σέβομαι από παιδάκι. Μου αρέσει πολύ να ζυμώνω και να φτιάχνω μόνη μου ψωμί. Δεν είναι καθημερινή μου συνήθεια, αλλά το κάνω αρκετά συχνά, ιδιαίτερα όταν θέλω να δοκιμάσω ένα καινούριο αλεύρι, όπως αυτό το αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης από το Ελληνικό Κτήμα. Το δίκοκκο σιτάρι ή Ζέας όπως συνηθίζεται να λέγεται είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, λυσίνη και πολλά ιχνοστοιχεία και ένζυμα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Το συγκεκριμένο το δοκίμασα σε λαγάνα και φόρμας, σε ταψάκι και γάστρα. Το έκανα και με ένα και με δύο φουσκώματα. Σας δίνω την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή, αυτή με το ένα φούσκωμα.

Υλικά για 1 καρβέλι

  • 500γρ. αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης «Ελληνικό Κτήμα»
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 1 κουτ. γλυκού εστραγκόν (προαιρετικά)
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνετε ένα αφέψημα με το νερό και το γλυκάνισο. Στραγγίζετε τα σποράκια και αφήνετε το αφέψημα να γίνει χλιαρό.
  2. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ. Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ένα φλιτζάνι από το αφέψημα του γλυκάνισου, τα σποράκια του γλυκάνισου που στραγγίσατε, το ελαιόλαδο και ξεκινάτε το ζύμωμα με το χέρι. Όταν σφίξει η ζύμη προσθέτετε λίγο αφέψημα ακόμα  και συνεχίζετε το ζύμωμα. Θα το προσθέτετε τμηματικά και θα ζυμώνετε μέχρι που η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από το μπολ.
  3. Όταν φτάσετε στο σημείο να κάνετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει παρά ελάχιστα στο χέρι σας, λαδώνετε ένα ταψάκι και αφήνετε μέσα τη ζύμη. Βρέχετε ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζετε με σουσάμι. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και ψήνετε για 10 λεπτά. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το ψωμί σας. Μόνο τότε το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει πριν το σερβίρετε στο τραπέζι.

Λίγα λόγια για το «Ελληνικό κτήμα»

Πρόκειται για μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2014. Με έδρα την Επανωμή της Θες/νίκης παράγει και δίκκοκο σιτάρι στα ιδιόκτητα κτήματά της ακολουθώντας τον κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής. Η αποφλοίωση και η άλεση γίνεται με ιδιόκτητα μηχανήματα επίσης, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας. Τα προϊόντα που παράγει είναι αποφλοιωμένο σιτάρι καθώς και αλεύρι ολικής άλεσης.

Πληροφορίες: Επανομή Θεσσαλονίκη τηλ.: 6982 475916 info@ellinikoktima.gr

σχολιάστε