|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Λουκουμάς κλασσικός

Κι όταν λέμε κλασικός, εννοούμε εκείνο τον αφράτο με την τρύπα στη μέση που ήταν τυλιγμένος στη ζάχαρη. Θυμάσαι; Μπορεί να σου θυμίσει το φούρνο της παλιάς γειτονιάς σου αν τον αγόραζες από κει. Ή την παραλία που έπαιζες με τα φτιαράκια και τα κουβαδάκια σου παιδί. Για χάρη του μπορεί να έπεσες πολλές φορές στα γόνατα παρακαλώντας τη μαμά σου να σου αγοράσει ένα καλά ζαχαρωμένο, δίνοντας της την υπόσχεση πως μετά θα έτρωγες όλο το φαί σου. Ποιος θυμόταν μέχρι το μεσημέρι... Η δικιά μου τις μισές φορές με πίστευε και μου αγόραζε. Η δική σας;

Φτιάχνουν και σήμερα τέτοιους λουκουμάδες σε κάποιους φούρνους, εγώ όμως θα σας δώσω την συνταγή να φτιάξετε 10 σπιτικούς δικούς σας για να γλυκάνετε τα παιδάκια και τους φίλους σας. Α, και τις παιδικές σας αναμνήσεις επίσης…

Υλικά για 10 ντόνατς περίπου

  • 175ml γάλα πλήρες
  • 75γρ. ζάχαρη  
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 465γρ. αλεύρι σκληρό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αβγά μέτρια ελαφρώς χτυπημένα
  • 75γρ. βούτυρο πολύ μαλακωμένο
  • ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε ελαφρώς το γάλα να γίνει χλιαρό. Προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη και όλη τη μαγιά. Ανακατεύετε με σύρμα και αφήνετε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε μέσα το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το βούτυρο και το προζύμι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη.
  3. Ζυμώνετε για 5 λεπτά με το χέρι μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την πλάθετε σε μπάλα και τη βάζετε σε καθαρό μπολ αλειμμένο με λάδι. Την καλύπτετε με καπάκι ή με μεμβράνη και την αφήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνετε για 30 δευτερόλεπτα. Μετά την ανοίγετε με πλάστη σε φύλλο πάχους όσο ένα δάχτυλο.
  5. Με ένα απλό, στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 6-7εκ. περίπου, κόβετε δίσκους ζύμης και τους ακουμπάτε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Με ένα δεύτερο κουπ πατ διαμ. 2 εκ. κόβετε ένα μικρό δίσκο από το κέντρο του κάθε δίσκου και το αφαιρείτε.
  6. Την υπόλοιπη ζύμη (μαζί και τους μικρούς δίσκους) την πλάθετε σε κορδόνι που κόβετε σε μήκος 18-20εκ. περίπου κι ενώνετε τις άκρες τους φτιάχνοντας κουλούρια που ακουμπάτε επίσης στο ταψί. Καλύπτετε με λαδωμένο χαρτί ψησίματος και αφήνετε τα ντόνατς σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  7. Γεμίζετε με λάδι ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ μέχρι να καλυφθεί το ⅓ του σκεύους. Το αφήνετε να κάψει και να φτάσει τους 180°C (κάνετε τεστ ρίχνοντας ένα κομματάκι ψωμί μέσα, θα πρέπει σκουρύνει σε 45 δευτερόλεπτα). Προσθέτετε τα ντόνατ 2 κάθε φορά, για να μη στριμωχτούν. Τηγανίζετε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα σκούρο, χρυσό χρώμα. Τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι τους.
  8. Βάζετε σε ένα μπολ ζάχαρη και κυλάτε μέσα τα ντόνατς να σκεπαστούν όσο καλύτερα γίνεται.
σχολιάστε