|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Λαχανόρυζο με μοβ λάχανο

Σαν παιδί δεν ήταν το καλύτερό μου. Μεγαλώνοντας άλλαξα γνώμη για πολλά, άλλαξα και για το λαχανόρυζο. Σήμερα θεωρώ πως ένα πιάτο λαχανόρυζο μες στο χειμώνα είναι μια τέλεια ιδέα για το καθημερινό τραπέζι, κι αν είσαι vegan ακόμα καλύτερα, το λες και κυριακάτικο φαγητό. Αν πάλι είσαι κρεατοφάγος να ξέρεις πως μπορείς να προσθέσεις στο τέλος ένα δυο χωριάτικα λουκάνικα που έχεις προηγουμένως κόψει σε φέτες και έχεις ψήσει σε αντικολλητικό τηγάνι. Εδώ σας παρουσιάζω το πιάτο στη μοβ εκδοχή του. Ο μόνος λόγος που το έφτιαξα με μοβ κι όχι με λευκό λάχανο είναι γιατί αυτό είχα στο ψυγείο μου. Άλλες φορές το φτιάχνω με λευκό λάχανο, άλλες και με τα δύο. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ τις ελιές, τη φέτα και το χωριάτικο ψωμί την καλύτερη συνοδεία του στο τραπέζι.

Υλικά για 4 άτομα:

  • ½ μοβ λάχανο μέτριου μεγέθους ή λευκό, ή ανάμεικτο μωβ και λευκό αν προτιμάτε
  • ½ νεροπότηρο ρύζι για γεμιστά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές κέρατο καυτερές ή γλυκές (προαιρετικά) σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα μέτρια, σε ροδέλες
  • 100ml ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

 Εκτέλεση

  1. Αφαιρείτε από το λάχανο τα χαλασμένα εξωτερικά φύλλα, αν έχει και το χοντρό κοτσάνι. Το κόβετε αρχικά στη μέση. Μετά παίρνετε το μισό που χρειάζεστε, το κόβετε ξανά στη μέση και στο τέλος το χοντροκόβετε σε φέτες. Το αφήνετε να μείνει για 15 λεπτά σε μια λεκάνη με άφθονο νερό και ξύδι. Το στραγγίζετε, το ξεπλένετε και το αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίσει.
  2. Ζεσταίνετε στο μεταξύ το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο για 2 λεπτά.
  3. Ρίχνετε το καρότο, το λάχανο και σοτάρετε για μερικά λεπτά να μαραθεί το λάχανο. Προσθέτετε τότε το ρύζι, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και τη ζάχαρη.
  4. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 2 νεροπότηρα καυτό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να φουσκώσει το ρύζι (γύρω στα 20 λεπτά). Ενδιάμεσα θα προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
  5. Τέλος, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, το μισό μαϊντανό και αφήνετε το φαγητό να μισοκρυώσει πριν ανακατέψετε μέσα τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε σε πιάτα.

 

 

σχολιάστε