|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Σπανακόρυζο

Τι είναι το σπανακόρυζο; Ένα μπουκέτο πρασινάδες κι αρωματικά του χειμώνα, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με ολίγον από ρυζάκι καρολίνα και λεμόνι για την επίγευση. Μπορείτε να του προσθέσετε και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας. Εγώ προτίμησα μια κουταλιά βεγκέτα, το μπαχαρικό που χρησιμοποιούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια γενικότερα που του δίνει υπέροχη γεύση. Δεν είναι άλλο από αποξηραμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, πράσο, πιπεριά) κουρκουμά που του δίνει και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, πιπέρι και αλάτι κάποιες φορές. Αναζητήστε το στα καταστήματα μπαχαρικών και προσθέστε μια κουταλιά ή λιγότερο αντί για κύβο σε μαγειρευτά, λαδερά, σούπες και ριζότι και θα με θυμηθείτε...

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βεγκέτα
  • ½ φλιτζάνι νυχάκι ή καρολίνα
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ρίχνετε το πράσο με ελάχιστο νερό να αχνιστεί. Όταν πιει το νερό προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό με το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να γυαλίσουν.
  2. Ρίχνετε το σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να χάσει τον όγκο του. Προσθέτετε τον μαϊντανό, το ρύζι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνετε.
  3. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσέχετε να μην το παραβράσετε και “ανοίξει” το ρύζι.
  4. Τέλος, ρίχνετε τον άνηθο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύετε και σερβίρετε ιδανικά όταν το φαγητό γίνει χλιαρό. 

 

σχολιάστε