|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Mini cakes λεμονιού με γλάσο και κράνμπερις

Κεκάκια σε μέγεθος μπουκιάς με αρώματα λεμονιού και λευκό γλάσο. Μικρά, ζουμερά και τόσο χαριτωμένα, είναι ό,τι πρέπει για κέρασμα σε γιορτή ή σε μια φιλική συγκέντρωση. Είναι τέλεια, δοκιμάστε τα παρέα με τσάι ή καφέ αλλά και σκέτα. Τρώγονται με μία άντε με δυο μπουκιές το πολύ! Προέκυψαν από την ανάγκη μου να φτιάξω στα γρήγορα κάτι μικρό για κέρασμα μιας και ήταν η ονομαστική γιορτή της μαμάς μου και δεν ήθελα να πάω με άδεια χέρια. Τσεκάρισα ψυγείο και ντουλάπι και υπήρχαν τα βασικά. Βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι κι αβγά δηλαδή. Επιπλέον είχα 2 βιολογικά λεμόνια, ζάχαρη άχνη, κράνμπερις χωρίς ζάχαρη και φυσικά φόρμες σιλικόνης για μάφινς με πολύ μικρή διάμετρο που έδωσαν το χαρακτήρα και την τελική εικόνα σε αυτά τα μικρά κεράσματα.

Υλικά για 28-30 τεμ.

  • 125γρ. βούτυρο
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά μεγάλα
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 50γρ. ξινόγαλα ή γιαούρτι
  • 4 κουτ. σούπας κράνμπερις

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη (περίπου)

 

Εκτέλεση

  1. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι, πάνω σε σιγανή φωτιά.
  2. Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέσα το μπέικιν πάουντερ.
  3. Με μίξερ χειρός χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρετε ένα λευκό αφράτο μίγμα.
  4. Προσθέτετε στο μίγμα το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το λιωμένο βούτυρο σταδιακά. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι, εναλλάξ με το ξινόγαλα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Μοιράζετε το μίγμα γεμίζοντας κατά τα ¾ φόρμες σιλικόνης με υποδοχές για μάφιν διαμέτρου 3εκ. και ψήνετε τα κεκάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη.
  6. Ξεφορμάρετε τα κεκάκια και αφήνετε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο. Χτυπάτε με το μίξερ χειρός το ασπράδι μέχρι να κάνει κορυφές και προσθέτετε σταδιακά τη μισή περίπου άχνη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται το γλάσο. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα. Όταν ενσωματωθεί προσθέτετε σταδιακά όση από την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη χρειαστεί μέχρι να γίνει ένα γλάσο, ρευστό μεν που θα μπορεί να στέκεται δε.
  7. Βουτάτε ένα προς ένα τα κεκάκια στο γλάσο με το πάνω μέρος τους και τα αφήνετε σε σχάρα. Πριν στεγνώσουν διακοσμείτε αμέσως με μερικά κράμπερις και αφήνετε να το γλάσο να στεγνώσει εντελώς πριν τα σερβίρετε. Διατηρούνται τέλεια μέσα σε μεταλλικό κουτί.

 

σχολιάστε