|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τάρτα με βάση ξηρών καρπών και γέμιση μουσταλευριά

 

Η κυρία Βούλα από το Οινοπαντοπωλείον Ειδικό δεν με ξεχνά και κάθε χρόνο μου φυλάει 1 μπουκάλι μούστο για την μουσταλευριά μου. Φέτος αυτή την μουσταλευριά την έκανα γέμιση σε τάρτα. Με μια αλλιώτικη βάση για τάρτα από φουντούκια, σταφίδες και βρώμη. Τραγανή και πεντανόστιμη.

Υλικά

για τη βάση

  • 75γρ. φουντούκια ή αμύγδαλα ή καρύδια
  • 75γρ. σταφίδα κορινθιακή
  • 75γρ. νιφάδες βρώμης
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • Λίγο λάδι για τη φόρμα

για τη μουσταλευριά

  • 250ml μούστο σβησμένο*
  • 1 φλιτζάνι κορν-φλάουρ
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζα
  • 1 κορφή βασιλικού

για το σερβίρισμα

  • κοπανισμένο καρύδι
  • κανέλα σκόνη
  • σουσάμι καβουρντισμένο
  • σποράκια ροδιού προαιρετικά

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας. Μουλιάζετε τις σταφίδες για 5 λεπτά σε ζεστό νερό. Τις στραγγίζετε και τις ρίχνετε μαζί με τα φουντούκια, τη βρώμη και το νερό στο μπλέντερ. Πολτοποιείτε και αδειάζετε το μίγμα σε μπολ. Προσθέτετε το μέλι και το ταχίνι και ανακατεύετε με κουτάλι στην αρχή και με το χέρι στη συνέχεια να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσουν σε ένα εύπλαστο μίγμα.
  2. Απλώνετε το μίγμα στη λαδωμένη φόρμα δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα που θα καλύπτει τη βάση και τα πλαϊνά. Ψήνετε για 15 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ ρίχνετε το μούστο σε κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά. Διαλύετε το κορν φλάουρ στο νερό και το ρίχνετε στο μούστο. Προσθέτετε το βασιλικό και την αρμπαρόριζα και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με σύρμα μέχρι ο μούστος να γίνει διάφανος και να δέσει σε μια ωραία κρέμα. Μόλις κοχλάσει η κρέμα κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και πετάτε το βασιλικό και την αρμπαρόριζα. Με μια κουτάλα ρίχνετε λίγη λίγη όση μουσταλευριά χρειαστεί η τάρτα μέχρι να γεμίσει. Την υπόλοιπη τη μοιράζετε σε μπολ και την αφήνετε να κρυώσει για να τη σερβίρετε έτσι.
  4. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει εντελώς. Ανακατεύετε το καβουρντισμένο σουσάμι με λίγη κανέλα και τα κοπανισμένα καρύδια και πασπαλίζετε την επιφάνεια της τάρτας. Ρίχνετε και τα σποράκια των ροδιών και η τάρτα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

 

σχολιάστε