|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Galette με κεράσια και ροδάκινα

 

Η galette (γαλέτα) είναι μια λεπτή σχετικά πίτα που αποτελείται από ένα φύλλο ζύμης βουτύρου -συνήθως- που κλείνει μέσα της μια γέμιση αλμυρή ή γλυκιά. Γλυκιά στη δική μας περίπτωση και φρουτένια. Με καλοκαιρινά φρούτα για την ακρίβεια, κεράσια και ροδάκινα! Ένα γλυκό απόλυτα απολαυστικό!

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 125γρ. βούτυρο LURPAK κάπως μαλακωμένο, σε κυβάκια
  • 265γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος παγωμένη

Για τη γέμιση

  • 350γρ. κεράσια αποπυρηνωμένα
  • 2 ροδάκινα σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα ροδάκινο ή κεράσι ή βερίκοκο

Εκτέλεση

  1. Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη το αλάτι, τον κρόκο του αβγού και το βούτυρο. Με το φτερό χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει. Όταν ενσωματωθεί (αν χρειαστεί προσθέτετε ελάχιστο παγωμένο νερό στο ζύμωμα) σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα. Την αφήνετε στο ψυγείο τυλιγμένη σε σελοφάν και ξεκουκουτσώνετε τα κεράσια.
  2. Ύστερα τοποθετείτε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να πλατύνει και την ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτή ζύμη. Την μεταφέρετε πάνω σε ταψί ρηχό μαζί με τις λαδόκολλες και ξεκολλάτε προσεκτικά την πάνω λαδόκολλα. Απλώνετε τη μια κουταλιά μαρμελάδας στη ζύμη και ρίχνετε από πάνω τα κεράσια και μετά τα ροδάκινα. Πασπαλίζετε τα φρούτα με το κορν φλάουρ, τη μισή ζάχαρη και ρίχνετε την υπόλοιπη μαρμελάδα από πάνω, σταγόνα σταγόνα. Φέρνετε όση ζύμη περισσεύει από τριγύρω πάνω από τα φρούτα, κλείνοντάς τα μέσα στην πίτα, την πασπαλίζετε ολόκληρη με την υπόλοιπη ζάχαρη και την αφήνετε μαζί με το ταψί στην κατάψυξη. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. 
  3. Όταν ζεσταθεί ο φούρνος, ψήνετε τη γαλέτα για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη της. Σερβίρετε το γλυκό χλιαρό ή κρύο πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη. Συνοδεύετε με παγωτό, αν θέλετε.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®

σχολιάστε