|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Ψαθούρια συριανά

Τη Μεγάλη Παρασκευή στη Σύρο ο φούρνος του Κουμαριανού δεν προλάβαινε να ψήνει ψαθούρια, κάτι αλάδωτα αφράτα ψωμάκια με αρώματα γλυκάνισου και ρεβιθιού. Όσο για το καλύτερο πρωινό με τον καφέ δεν ήταν άλλο από σάντουιτς με λουκούμι. Ο φούρνος του Κουμαριανού μπορεί να έκλεισε πια, τα ψαθούρια όμως ζουν και βασιλεύουν. Και τη συνταγή τους μου εμπιστεύτηκε η Μερόπη Καΐρη, η γυμνάστριά μας από το Γυμνάσιο της Σύρου. Μάλιστα, η Μερόπη! Τα έφτιαχνε η μητέρα της, μέχρι που ξεκίνησε κι εκείνη να τα αγοράζει έτοιμα από τον Κουμαριανό. Τα έφτιαξα και τα ξανάφτιαξα, τα έκανα και λαγάνα, τα μοίρασα και το ευχαριστήθηκα. Να κι η συνταγή!

Υλικά για 20-22 ατομικά ψωμάκια

  • 250γρ. ρεβίθια
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά ή 75γρ. μαγιά φρέσκια
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • 300γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς κοπανίζετε τα ρεβίθια σε γουδί ή στον πολυκόφτη και τα ρίχνετε σε πήλινο δοχείο με καπάκι. Τους ρίχνετε από πάνω καυτό νερό, ανακατεύετε και σκεπάζετε με καπάκι. Αφήνετε τα ρεβίθια μέχρι την επόμενη να φουσκώσουν κι αυτά και το νερό. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να ανοίξετε το δοχείο και να ανακατέψετε δυο φορές, να τα ξυπνήσετε.
  2. Την επόμενη μέρα σουρώνετε το ζουμί από τα ρεβίθια. Διαλύετε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό (όχι καυτό) το ρίχνετε σε λεκανίτσα και προσθέτετε ένα φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύετε κι αφήνετε να φουσκώσει το προζύμι και να κάνει φουσκάλες.
  3. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη, προσθέτετε το γλυκάνισο, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το προζύμι και προσθέτετε σταδιακά το ρεβιθόζουμο, ανακατεύοντας στην αρχή με κουτάλα και ζυμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης κι από τα χέρια σας. Σκεπάζετε αρχικά με πετσέτα και με κουβέρτα στη συνέχεια και αφήνετε τη ζύμη για μιάμιση ώρα περίπου να φουσκώσει.
  4. Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και την πατάτε να ξεφουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40βαθμούς. Αλευρώνετε τον πάγκο σας και βάζετε το σουσάμι σε άλλη λεκανίτσα. Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης τα οποία πλάθετε αρχικά σε κορδόνι, τα κυλάτε στο σουσάμι να κολλήσει καλά πάνω τους και στη συνέχεια τα κλείνετε σε κουλούρια χοντρά. Τα αραδιάζετε σε τρία ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας σημαντική απόσταση μεταξύ τους. Τα αφήνετε στο φούρνο να φουσκώσουν για μισή ώρα περίπου και μετά ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200βαθμούς και τα ψήνετε ένα ταψί τη φορά για μισή ώρα περίπου να ροδίσουν.

Σημείωση:

  1. Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε λαγάνες.
  2. Μην πετάξετε τα μουλιασμένα κοπανισμένα ρεβίθια. Φτιάξτε μαζί τους χούμους!
σχολιάστε