|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γλυκό κουταλιού λεμόνι

glyko-lemoni-edited

Αγαπημένο υλικό το λεμόνι, 100% αξιοποιήσιμο στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Με τα λεμόνια που έκοψε και μου έφερε η Χριστίνα από την λεμονιά της, έφτιαξα γλυκό και μαρμελάδα από τις φλούδες, λιμοντσέλο από το ξύσμα και λεμονάδα από το χυμό τους. Η συνταγή έχει κάμποση ζάχαρη και νερό, μην τη φοβηθείτε, γιατί το σιρόπι πρέπει να είναι άφθονο στα βάζα ώστε να μην ζαχαρώσει το γλυκό.

Υλικά για 6-7 μέτρια βαζάκια

• Τη φλούδα από 10-12 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια ακέρωτα (1750γρ. ζυγισμένες φλούδες)
• 2 κιλά ζάχαρη
• 800ml νερό
• 1 σφηνάκι ανθόνερο
• Χυμό από μισό λεμόνι

 

glyko-lemoni6edited

Εκτέλεση

1. Διαλέγετε μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένετε και τα στεγνώνετε καλά. Ύστερα παίρνετε τα ξύσμα τους. (Τα κρατάτε στην άκρη). Αφαιρείτε το καπάκι και τη βάση από κάθε λεμόνι και ύστερα χαράζετε κάθετα τη φλούδα σε 6 σημεία και την ξεκολλάτε από τη σάρκα του λεμονιού. Κόβετε τη φλούδα σε μπαστουνάκια. (Κρατάτε τη σάρκα των λεμονιών στην άκρη. Μπορείτε να πάρετε το χυμό περνώντας τα από αποχυμωτή)

2. Βάζετε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τα μπαστουνάκια της φλούδας των λεμονιών που κόψατε. Τα ζεματάτε για 3΄-4΄ και τα στραγγίζετε. Αλλάζετε το νερό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για 2 φορές ακόμα. Την τελευταία φορά αφήνετε τις φλούδες σε κρύο νερό για δυο τρεις ώρες τουλάχιστον ή όλο το βράδυ. Ελέγχετε αν ξεπίκρισαν δοκιμάζοντας μια ακρούλα τους.
3. Στραγγίζετε τις φλούδες και βάζετε το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα να βράσουν. Ανακατεύετε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζετε για 10 λεπτά. Ρίχνετε τις φλούδες στο σιρόπι. Αφήνετε να πάρουν μία βράση για 15΄ και σβήνετε το μάτι της κουζίνας. Αφήνετε να κρυώσει καλά το γλυκό και να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι.
4. Έπειτα, το ξαναβάζετε το γλυκό στη φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτετε το ανθόνερο και το χυμό του λεμονιού. Δεν ξεχνάτε να ξαφρίζετε το γλυκό όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύετε, μόνο κουνάτε την κατσαρόλα κυκλικά. Το σιρόπι είναι δεμένο όταν βάλετε λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι και φυσώντας σχηματίζονται κύματα.
5. Μοιράζετε το γλυκό όσο είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα, βιδώνετε τα καπάκια και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς το γλυκό πριν γυρίσετε τα βάζα από την καλή. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο.

lemoni-1edited

σχολιάστε