|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μπουγάτσα με πράσο και τυρί

bougatsa-praso-tyri-3edited

Το πράσο και το κρεμμύδι δίνουν απίστευτη γλύκα σε αυτή την μπουγάτσα - πίτα αν προτιμάτε. Είναι ότι πρέπει όχι μόνο για το καθημερινό, αλλά και για το γιορτινό τραπέζι. Μιλάμε για νοστιμιά αδιαπραγμάτευτη!

Υλικά για ένα ταψί στρογγυλό 35εκ.

Για το φύλλο:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 4 πράσα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ξυνομυζήθρα
  • 200γρ. φέτα πατημένη με πιρούνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 100γρ. μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • αλάτι, πιπέρι

bougatsa-praso-tyri-60edited

Εκτέλεση

  1. Κόβετε και αφαιρείτε από τα πράσα τις ρίζες τους, αφαιρείτε την πρώτη σειρά από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα, κόβετε τα πράσα κατά μήκος στη μέση και μετά ξανά στη μέση από την άλλη πλευρά έτσι ώστε να χωριστεί το κάθε πράσο στα τέσσερα και τα ψιλοκόβετε. Τα βάζετε σε λεκανίτσα με νερό και ξύδι να ξεπλυθούν για τυχόν χώματα, στραγγίζετε επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι.
  2. Μεταφέρετε τα πράσα μαζί με ελάχιστο νεράκι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι που τοποθετείτε πάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν πιουν το νερό προσθέτετε το κρεμμύδι,  το μπέικον -αν χρησιμοποιήσετε και το λάδι και σοτάρετε 2-3 λεπτά. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε την ξυνομυζήθρα, τη φέτα, το αβγό ελαφρά χτυπημένο, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
  3. Χωρίζετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Λαδώνετε ένα ρηχό ταψί και απλώνετε το πρώτο φύλλο κρούστας. Με ένα πινέλο το αλείφετε με ελαιόλαδο, συνεχίζετε να στρώνετε τα υπόλοιπα από τα μισά φύλλα, οριζόντια και κάθετα το ένα πάνω στο άλλο, λαδώνοντάς τα κάθε φορά. Όταν τελειώσετε με τα μισά φύλλα απλώνετε πάνω τους τη γέμιση που ετοιμάσατε, αφήνοντας τριγύρω περιθώριο ίσα με δυο δάχτυλα και φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, λαδώνοντας τις άκρες τους. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και φέρνοντάς τα κάτω από την μπουγάτσα.
  4. Χαράζετε την μπουγάτσα σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι, τη ραντίζετε με λίγο νερό και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  5. Την ξεφουρνίζετε και περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν κόψετε την μπουγάτσα εκεί που τη χαράξετε και σερβίρετε.
σχολιάστε