|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κέικ κακάο με φιρίκια και σάλτσα αλμυρής καραμέλας βουτύρου

cake-kakao-me-firikia-10edited

Τα φιρίκια είναι ιδιαίτερα μήλα, που δεν τα βρίσκεις όλο το χρόνο όπως τα μεγάλα αδερφάκια τους. Τα είχα κάνει γλυκό κουταλιού και κομπόστα με μεγάλη επιτυχία ομολογώ. Δεν είχα όμως φτιάξει ποτέ ένα κέικ μαζί τους και είπα να δοκιμάσω. Αφράτο και ζουμερό το κέικ, ελάχιστα γλυκό για να μη σε λιγώνει, αλλά κάτι μου έλειπε στο τέλος. Και το βρήκα: Βουτυράτη και βελούδινη σάλτσα αλμυρής καραμέλας. Το κάτι άλλο σας λέω! 

Υλικά για φόρμα διαμ. 23-24εκ.:

  • 9 φιρίκια
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. βούτυρο LURPAK σε κυβάκια
  • χυμό από 1 λεμόνι

Για το κέικ:

  • 200γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 200γρ. γιαούρτι
  • 100γρ. βούτυρο LURPAK μαλακωμένο
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 220γρ. αλεύρι
  • 30γρ. κακάο
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

Για τη  σάλτσα καραμέλας

  • 150ml κρέμα γάλακτος πλήρη λιπαρών, καλά ζεσταμένη
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 20γρ. βούτυρο LURPAK
  • 1/4 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού

 cake-cakao-firikia-edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο Καθαρίζετε τα φιρίκια από τη φλούδα, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Τα τοποθετείτε με την επίπεδη πλευρά τους στο ταψί, τα ραντίζετε με το χυμό του λεμονιού, τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και σκορπάτε ομοιόμορφα τα κυβάκια του βουτύρου. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
  2. Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτετε το γιαούρτι, το βούτυρο, την βανίλια και το ξύσμα του πορτοκαλιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ και κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Τα ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
  3. Όταν είναι έτοιμα τα μήλα, τα βγάζετε από το φούρνο και αδειάζετε από πάνω το μείγμα του κέικ. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνειά του κέικ και όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του να βγει στεγνό.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας: Σε ένα τηγάνι βάζετε τη ζάχαρη μόνη της σε μεσαία φωτιά και περιμένετε χωρίς να ανακατεύετε. Όταν αρχίσει να υγροποιείται η ζάχαρη γύρω γύρω από το τηγάνι πιάνετε το τηγάνι και το κουνάτε κυκλικά, το ξαναβάζετε στη φωτιά κι επαναλαμβάνετε μέχρι να υγροποιηθεί όλη η ζάχαρη. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε γρήγορα με αβγοδάρτη. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτετε πολύ προσεχτικά τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας. Βάζετε ξανά το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτετε και το χοντρό αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει καλά η καραμέλα. Αδειάζετε την σάλτσα σε ένα μπολάκι και την αφήνετε να γίνει χλιαρή πριν τη χρησιμοποιήσετε.
  5. Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε περιχύνοντας με λίγη σάλτσα αλμυρής καραμέλας.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®

σχολιάστε