|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τάρτα με καρύδια και φρέσκα δαμάσκηνα

tarta karydia damaskina 7edited

Τριφτή βουτυρένια ζύμη, αφράτη καρυδάτη γέμιση με τα αρώματα της βανίλιας και της κανέλας, φρέσκα δαμάσκηνα. Μια τάρτα εποχής που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

Υλικά για μια ταρτιέρα διαμέτρου 24εκ.

Για τη βάση της τάρτας:

  • 125γρ. βούτυρο LURPAK
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κρόκο αβγού
  • Λίγο παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 200γρ. καρύδια
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο LURPAK μαλακωμένο
  • Λίγη κανέλα
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

Για την επικάλυψη

  • 10-12 φρέσκα δαμάσκηνα κομμένα στη μέση
  • 40-50γρ. καρύδια

tarta karydia damaskina 18edited

Εκτέλεση

  1. Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Με το φτερό χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί (αν χρειαστεί προσθέτετε ελάχιστο παγωμένο νερό στο ζύμωμα) σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
  2. Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να πλατύνει και την ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτή ζύμη. Την μεταφέρετε πάνω από μια ταρτιέρα μαζί με τις λαδόκολλες, αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και ξεκολλάτε προσεκτικά τη δεύτερη λαδόκολλα. Καλύπτετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της, κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω. Την τρυπάτε με πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη για 20 λεπτά.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε στον πολυκόφτη τα καρύδια και τη ζάχαρη και τα ψιλοκόβετε. Προσθέτετε τα αβγά, το βούτυρο, τη βανιλίνη, την κανέλα και το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν.
  4. Βγάζετε την ταρτιέρα από την κατάψυξη κι αδειάζετε μέσα το μείγμα της γέμισης. Από πάνω τοποθετείτε τα δαμάσκηνα με την κομμένη πλευρά από πάνω. Ενδιάμεσα τοποθετείτε τα καρύδια. Πιέζετε ελαφρά να ενσωματωθούν στη γέμιση. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και βάζετε την τάρτα στο φούρνο.
  5. Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η βάση να χρυσίσει ελαφρά και να πήξει η γέμιση της τάρτας. Σερβίρετε το γλυκό χλιαρό ή κρύο πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®

σχολιάστε