|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αχλαδόπιτα με σοκολάτα

 

dsc_0153edited

Αυτή η αχλαδόπιτα είναι φτιαγμένη στην ίδια λογική με τα "ανάποδα" κέικ που ξεκινάς να στρώνεις φρούτα στον πάτο του ταψιού και τελειώνεις με ζύμη κέικ. Για να αναποδογυρίσεις το κέικ μετά το ψήσιμο και να έχεις τα φρούτα από πάνω. Μόνο που αυτή τη φορά το... τερμάτισα και γέμισα ότι κενό άφησαν τα αχλάδια με σάλτσα σοκολάτας. Το αποτέλεσμα; Εξωφρενικά νόστιμο!

Υλικά για 8-10 κομμάτια

  • 8-9 αχλάδια μέτρια κομμένα
  • 50γρ. βούτυρο
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. ηλιέλαιο
  • 250γρ. ζάχαρη καστανή
  • 5 αβγά
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50γρ. αμύγδαλα λεπτοκοπανισμένα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι

 

axladopita-36edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 – 180οC και αφαιρείτε τη φλούδα και τα κουκούτσια από τα αχλάδια. Τα τοποθετείτε με την κομμένη πλευρά στο ταψάκι σας, δημιουργώντας ένα στεφάνι και καλύπτοντας και το κέντρο του ταψιού. Κόβετε το βούτυρο σε κυβάκια και τα ρίχνετε πάνω από τα αχλάδια. Πασπαλίζετε με τα 50γρ. της ζάχαρης και βάζετε το ταψάκι στο φούρνο να ψήνονται τα αχλάδια για 15 λεπτά τουλάχιστον.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το κέικ: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το τριμμένο αμύγδαλο.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το ξύσμα του λεμονιού και τέλος το μείγμα του αλευριού, εναλλάξ με το κονιάκ.
  4. Αδειάζετε το μείγμα του κέικ πάνω από τα προψημένα αχλάδια και συνεχίζετε το ψήσιμο για 4ο λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Τσεκάρετε αν ψήθηκε μέχρι μέσα μπήγοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
  5. Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από 3 λεπτά το ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Αφήνετε να κρυώσει.
  6. Βάζετε την κρέμα γάλακτος να πάρει βράση σε ένα κατσαρολάκι. Σπάζετε και την κουβερτούρα σε κυβάκια και τη ρίχνετε σε μπολ. Περιχύνετε την κουβερτούρα με την καυτή κρέμα και ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα. Τέλος ενσωματώνετε στο μίγμα το μέλι.
  7. Αφού κρυώσει λίγο η σάλτσα της σοκολάτας, παίρνετε λίγη λίγη με ένα κουταλάκι και γεμίζετε το κενό των αχλαδιών. Περιχύνετε την υπόλοιπη πίτα με την υπόλοιπη σοκολάτα και αφήνετε να κρυώσει και να πήξει η σοκολάτα πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε.

dsc_0140edited

σχολιάστε