|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Καλαθάκια τραγανού φύλλου με καρύδια γεμισμένα με κρέμα, μπανάνα και καραμέλα

 

kalathakia lurpak 22edited

Το μυστικό σε αυτή την συνταγή είναι το καλό βούτυρο και το καλό φύλλο. Πρόκειται για ένα αέρινο επιδόρπιο, που μοιάζει λίγο με μπανόφι, αλλά δεν είναι. Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη θα σας ξετρελάνει. Ο συνδυασμός τραγανό φύλλο, καρύδι, κρέμα καφέ, μπανάνα και καραμέλα είναι απλά συγκλονιστικός!

Υλικά για 8 άτομα

  • 4-5 φύλλα κρούστας
  • 75γρ. βούτυρο  LURPAK
  • 5 κουτ. σούπας καρύδια
  • 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για την κρέμα

  • 250γρ. cream cheese
  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ εσπρέσο σε σκόνη
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 50γρ. βούτυρο LURPAK
  • 65γρ. καστανή ζάχαρη
  • 70γρ. κρέμα γάλακτος

Για τη διακόσμηση

  • 2 μπανάνες σε φετούλες
  • 2-3 κουτ. καρύδια ελαφρώς ψημένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώνετε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά. Βάζετε το φύλλο στον πάγκο σας με την μεγάλη πλευρά κάθετα μπροστά σας. Το κόβετε πρώτα κάθετα σε τρεις λωρίδες και μετά οριζόντια δημιουργώντας μαντηλάκια τετράγωνα. Τρίβετε τα καρύδια στο μπλεντεράκι και τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και τη φρυγανιά μέσα σε ένα μπολ.
  2. Παίρνετε 8 ραμεκέν (πορσελάνινα μικρά μπολάκια) και με ένα πινέλο τα αλείφετε με βούτυρο. Τοποθετείτε ένα μαντηλάκι καλύπτοντας πάτο και πλαϊνά του, το βουτυρώνετε, πασπαλίζετε με λίγο μείγμα καρυδιού κι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες τρεις ή τέσσερις φορές, τοποθετώντας στο καθένα μπολάκι από τέσσερα ή πέντε φύλλα και δημιουργώντας 8 βάσεις από φύλλο. Τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο τις βγάζετε να κρυώσουν σε σύρμα.
  3. Στο μεταξύ διαλύετε τη ζάχαρη και τον καφέ στο ρούμι. Βάζετε στο μίξερ να χτυπιέται το τυρί κρέμα να αφρατέψει, προσθέτετε πρώτα την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ξαναπήξει και να φουσκώσει το μίγμα. Τελευταίο προσθέτετε το μίγμα ζάχαρης καφέ και αλκοόλ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε μια αφράτη κρέμα. Την αφήνετε στο ψυγείο.
  4. Ετοιμάζετε και τη σάλτσα της καραμέλας. Βάζετε όλα μαζί τα υλικά σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και βράζετε για 5 λεπτά περίπου από τη στιγμή που θα πάρει βράση το μίγμα. Στην αρχή ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
  5. Για να σερβίρετε τοποθετείτε τις βάσεις φύλλου που ετοιμάσατε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε ελάχιστη καραμέλα, γεμίζετε με κρέμα, διακοσμείτε με φετούλες μπανάνας και καρύδια, περιχύνετε με σάλτσα καραμέλας. Σερβίρετε αμέσως!

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®

 

σχολιάστε