|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κέικ ανάποδο με κυδώνια και καρύδια

cake kidoni 65edited

Ένα πραγματικά νόστιμο κέικ, ζουμερό από μέσα και με απίθανο άρωμα, τραγανό και καραμελένιο από πάνω. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Υλικά για μια φόρμα διαμ. 24εκ. ή ένα μακρόστενο ταψάκι 

  • 2 κυδώνια
  • 70γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50γρ. βούτυρο

Για το κέικ

  • 4 αβγά
  • 300γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100γρ. γιαούρτι (½ κεσεδάκι)
  • 25ml κονιάκ
  • 250γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 1 κυδώνι
  • 100γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 100γρ. καρύδια κοπανισμένα + μερικά επιπλέον για το σερβίρισμα

 cake kidoni 70edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λιώνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε τηγανάκι. Κόβετε τα κυδώνια στα 4 και στη συνέχεια τα ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε φέτες πάχους ενός δαχτύλου. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι σαν στρατιωτάκια στη σειρά, τα περιχύνετε με το μείγμα του βουτύρου και τα βάζετε να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το μίγμα του κέικ: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με 250γρ. από τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε το γιαούρτι και το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Χαμηλώνετε τη λειτουργία του μίξερ, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα σας να γίνει ομοιογενές.
  3. Καθαρίζετε το τελευταίο κυδώνι από φλούδα και κουκούτσια, το κόβετε σε κομμάτια και αφού το πολτοποιήσετε στο μπλέντερ με την υπόλοιπη ζάχαρη, το προσθέτετε στο μείγμα.
  4. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τα καρύδια. Χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν και ρίχνετε το μίγμα στο ταψί πάνω από τα προψημένα κυδώνια. Συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 40 λεπτά ακόμη.
  5. Αναποδογυρίζετε το κέικ σε πιατέλα, και σερβίρετε πασπαλίζοντας με επιπλέον κοπανισμένα καρύδια, αν το επιθυμείτε.
σχολιάστε