|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Πίτα στριφτή με λαχανικά και φέτα

tyropita strifti me laxanika 4edited
Αν σου περισσεύουν λίγα φύλλα κρούστας, λίγη φέτα και λίγα λαχανικά τι κάνεις; Μια μικρή στριφτή πιτούλα στο ταψάκι που σου φέρανε εκείνα τα γαλακτομπούρεκα πέρσι. Και μπορεί να είναι λίγη η πίτα, αλλά τουλάχιστον είναι καλή. Πολύ καλή!

Υλικά για 4-5 άτοµα:

  • 6 -7 φύλλα κρούστας για γλυκά και πίτες
  • 250γρ. φέτα
  • 50γρ. κεφαλογραβιέρα τριµµένη
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο (μαζί με τα φυλλαράκια του)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • 2 αβγά
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο σουσάµι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο

tyropita strifti me laxanik 10edited

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα τηγάνι, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, το φινόκιο, την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  2. Στο μεταξύ ρίχνετε σε ένα µεγάλο µπολ τη φέτα και τη σπάζετε µε πιρούνι χωρίς να τη λιώσετε τελείως, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν τα κοµµάτια της. Χτυπάτε τα αβγά µε το γάλα, προσθέτετε τη γραβιέρα, χτυπάτε λίγο ακόµα και τα ρίχνετε στο µπολ µε τη φέτα. Προσθέτετε τα σοταρισμένα λαχανικά, λίγο αλάτι, πιπέρι, πασπαλίζετε µε τον άνηθο και ανακατεύετε καλά.
  3. Προθερµαίνετε τον φούρνο σας στους 180oC στον αέρα. Λαδώνετε γενναιόδωρα µε πινέλο ένα ταψάκι διαµέτρου 23εκ. Στρώνετε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο κρούστας και το λαδώνετε κι αυτό. Απλώνετε κατά µήκος λίγη από τη γέµιση και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, το στρίβετε ελαφρά και το τοποθετείτε στο ταψί, ακουµπώντας το στα πλαϊνά τοιχώµατά του. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία µε ένα δεύτερο ρολό που τοποθετείτε δίπλα στο πρώτο. ∆ίπλα σε αυτό βάζετε το επόµενο, το µεθεπόµενο και πάει λέγοντας, σχηµατίζοντας στο τέλος έναν σαλίγκαρο που θα καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.
  4. Περιχύνετε την πίτα σας µε λίγο λάδι επιπλέον και την πασπαλίζετε µε σουσάµι. Την ψεκάζετε µε λίγο νερό και την ψήνετε στον φούρνο (στην πρώτη σχάρα από κάτω) σκεπασµένη αρχικά µε λαδόκολλα για να µην αρπάξει. Μετά από 40 λεπτά την ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιµο µέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.
  5. Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα κόβοντας κομμάτια.
σχολιάστε