|
1 ΣΧΟΛΙΟ

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα

kolokythopita glykia 7edited

Η κολοκύθα ήταν τεράστια, κατακίτρινη με πορτοκαλί ανταύγειες και έφτασε στα χέρια μου πεσκέσι από τη φίλη μου τη Χριστίνα. Δεν είχα ξαναδεί από κοντά τέτοια ράτσα κολοκύθας. Ταξίδεψε από ένα χωριό της Άρτας 8 ώρες δρόμο μέχρι να φτάσει στην Αθήνα. Χρειαζόταν μια αξιοπρεπή μεταχείριση λοιπόν, παρόλο που ήταν η πιο σκληρή κολοκύθα που έχω πιάσει στα χέρια μου. Την έκοψα και την τεμάχισα με μεγάλη δυσκολία αλλά με την κιτρινωπή σάρκα της έφτιαξα στο τέλος 2 αλμυρές πίτες, μια γλυκιά και μια τάρτα μούρλια. Άξιο το έργο της!

  kolokytha edited

Υλικά για 1 ταψί διαμέτρου: 34-35εκ.

  • 2 φύλλα χοντρά χειροποίητα ή 2 φύλλα ζύμης κουρού
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 800γρ. ψίχα ψημένης και καθαρισμένης κίτρινης κολοκύθας
  • 150-200γρ.  ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλετε)
  • 100γρ. σουλτανίνα
  • 100γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα

για το σερβίρισμα

  • Ζάχαρη και κανέλα

kolokytha anoigmeni edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε την κολοκύθα στη μέση και ύστερα σε μεγάλα κομμάτια. Αφαιρείτε τους σπόρους και τα αραδιάζετε όπως είναι μαζί με τη φλούδα μέσα σε βαθύ ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνετε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας. Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει λίγο. kolokytha sto fourno edited
  2. Με ένα κουτάλι παίρνετε τη μαλακή σάρκα και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Πετάτε τις φλούδες της κολοκύθας. Λαδώνετε το ταψί που θα ψήσετε την πίτα σας.kolokytha gemisi edited
  3. Αφού ζυγίσετε την ψίχα της κολοκύθας τη ρίχνετε σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι την πατάτε να λιώσει. Προσθέτετε από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά: τη ζάχαρη, τη σταφίδα, την καρυδόψιχα, την κανέλα. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
  4. Στρώνετε το πρώτο φύλλο σ τον πάτο του ταψιού καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Το λαδώνετε και αδειάζετε μέσα τη γέμιση της κολοκύθας. Ισιώνετε με κουτάλι και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο απλώνοντάς το τσαλακωτά και ενώνοντας τις γύρω άκρες του με το κάτω φύλλο της πίτας. Λαδώνετε.
  5. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
  6. Την ξεφουρνίζετε και τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλα. kolokythopita glykia 1edited

 

σχολιάστε