|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Kέικ καρύδας με ανανά

 cake karyda anana 4edited

Γλυκάκι δύο σε ένα, εξωτικό και μαμαδίστικο μαζί, που μοσχοβολάει βούτυρο και καρύδα ινδική, είναι ζουμερό κι ανάλαφρο παράλληλα, αφού είναι σιροπιασμένο με το ζουμί του ανανά της κονσέρβας ως επί το πλείστον και όχι με κάποιο βαρύ σιρόπι. Επίσης τρώγεται υπέροχα παγωμένο από το ψυγείο και θα σας  ζητάνε να τους το φτιάχνετε ξανά και ξανά στο σπίτι. Να ξέρετε πως μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λεμόνι από δίπλα, του ταιριάζει τέλεια αφού κάνουν μαζί το ιδανικό επιδόρπιο!  

Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκ.

Για το κέικ

  • 1 κονσέρβα ανανά
  • 1 φλιτζάνι (220γρ.) ζάχαρη
  • 125γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3 αβγά
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά (200γρ.)
  • Χυμό από 1 λάιμ
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 φλιτζάνι (160γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι (175γρ.) σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι (70γρ.) τρίμμα ινδικής καρύδας
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι, τη βάση και τη διακόσμηση

  • 80γρ. ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • Τον χυμό από την κονσέρβα του ανανά
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο LURPAK
  • κερασάκια γλασέ ή ζαχαρωμένους ιβίσκους

 cake karida anana 0edited

Εκτέλεση

  1. Ανοίγετε την κονσέρβα του ανανά και τον αναποδογυρίζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει ο χυμός του σε ένα μπολ.
  2. Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το χυμό του ανανά. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο στο σιρόπι κι αφήνετε να λιώσει το βούτυρο και να κρυώσει το σιρόπι.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και μετά προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και τα ξύσματα του λάιμ και του λεμονιού. Ρίχνετε και το γιαούρτι και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
  4. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την ινδική καρύδα και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε το μείγμα λίγο λίγο στο μίγμα του μίξερ ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Βουτυρώνετε ελαφρά το ταψάκι σας και τοποθετείτε τις ροδέλες του ανανά ξεκινώντας από το κέντρο και συνεχίζοντας περιφερειακά. Αδειάζετε μέσα τη ζύμη και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα το γλυκό.
  6. Ξεφουρνίζετε το ραβανί, αφήνετε να περάσουν 5 λεπτά και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Περιμένετε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει πριν το αναποδογυρίσετε σε πιατέλα.
  7. Πασπαλίζετε με λίγη επιπλέον ινδική καρύδα, αν θέλετε διακοσμείτε με ζαχαρωμένα λουλούδια ιβίσκου ή κερασάκια γλασέ, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®

 

σχολιάστε