|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Βόμβα τιραμισού παγωμένη και περιχυμένη σε σοκολάτα

bomba tiramisu sokolata 5edited

Δεν έχει μόνο εμφάνιση αυτό το γλυκό έχει και πρωτοφανή άνεση! Δεν παίζεται!

Υλικά για ένα μπολ διαμέτρου 20εκ.

Για το παντεσπάνι

  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο + λίγο επιπλέον για τη λαδόκολλα
  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζανιού κακάο

Για το βρέξιμο του παντεσπανιού

  • 1 καφεδάκι εσπρέσο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Για το τιραμισού

  • 250γρ. τυρί mascarpone
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αβγό χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι
  • 90γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας γλυκό κρασί ή κονιάκ

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 125γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου σας. Με ένα πινέλο αλείφετε το χαρτί με λίγο αραβοσιτέλαιο.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να διογκωθεί και να ασπρίσει. Προσθέτετε το σπορέλαιο και χτυπάτε για λίγο ακόμη.
  3. Βάζετε το αλεύρι και το κακάο σε σουρωτήρι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι το σουρωτήρι και στο άλλο μια σπάτουλα. Ρίχνετε βροχηδόν το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με ρυθμικές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας μέχρι να ενσωματωθεί χωρίς να χάσει τον αέρα και τον όγκο του.
  4. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνετε και το ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να σφίξει, χωρίς να ξεροψηθεί. Το βγάζετε από το φούρνο κι αφού κρυώσει κόβετε από την άκρη ένα δίσκο διαμέτρου 18-20εκ. χρησιμοποιώντας ένα μπολ με αντίστοιχη διάμετρο. Το υπόλοιπο παντεσπάνι το κόβετε σε μεγάλα τρίγωνα. Υπολογίστε πως η απόσταση από την κορυφή του τριγώνου μέχρι τη βάση πρέπει να είναι αντίστοιχη με την απόσταση από το κέντρο της βάσης του μπολ μέχρι το χείλος του.
  5. Χτυπάτε μέσα σε ένα μπολ το αβγό με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε μέχρι να πήξει ελαφρώς. Τότε ρίχνετε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προς το τέλος προσθέτετε το γλυκό κρασί ή το κονιάκ. Το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
  6. Καλύπτετε το μπολ που χρησιμοποιήσατε για πατρόν με δύο φύλλα σελοφάν, τοποθετώντας τα σταυρωτά. Παίρνετε τα τρίγωνα του παντεσπανιού και ξεκινάτε να καλύπτετε την μέσα επιφάνεια του μπολ ξεκινώντας από το κέντρο και ανεβαίνοντας στο χείλος. Θα το χρησιμοποιήσετε όλο (εκτός από ένα κομμάτι) και θα καλύψετε όλη την εσωτερική επιφάνεια του μπολ.
  7. Αδειάζετε μέσα λίγο από το τιραμισού που φτιάξατε μέχρι να φτάσετε στη μέση του μπολ και σκεπάζετε με το κομμάτι του παντεσπανιού που κρατήσατε. Ρίχνετε το υπόλοιπο τιραμισου και σκεπάζετε με το δίσκο παντεσπανιού που κόψατε πρώτο. Φέρνετε το σελοφάν που εξέχει έξω από το μπολ και σκεπάζετε το γλυκό. Καλύπτετε το μπολ με καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε στην κατάψυξη.
  8. Όταν θέλετε να σερβίρετε βγάζετε το γλυκό από την κατάψυξη 15 λεπτά πριν κι ετοιμάζετε την επικάλυψη της σοκολάτας: Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε μπρίκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ρίχνετε από πάνω καυτή την κρέμα και μετά από λίγο ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει και να γίνει ομοιογενής. Προσθέτετε το κονιάκ και ανακατεύετε λίγο ακόμη.
  9. Αναποδογυρίζετε την μπομπα σε πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρείτε το σελοφάν και περιχύνετε με τη σάλτσα σοκολάτας. Σερβίρετε το γλυκό κόβοντας σε φέτες.

 

σχολιάστε