|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μιλφέιγ - μπακλαβάς

millefeuille baklava edited Ένα γλυκό αγαπημένο, κάπως διαφορετικό εδώ από τα αρώματα και το αμύγδαλο ή το καρύδι του μπακλαβά. Είναι νόστιμο και πολύ εντυπωσιακό. Αν το παρουσιάσετε μετά από ένα ωραίο δείπνο, θα ενθουσιαστούν όλοι! Δοκιμάστε το!

Υλικά για 8 άτομα

Για την κρέμα:

  • 1 κιλό γάλα φρέσκο
  • 4 αβγά
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. κορν φλάουρ
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200γρ. σοκολάτα λευκή σε κομματάκια
  • 200ml κρέμα γάλακτος

Για τα φύλλα:

  • 5 φύλλα κρούστας χοντρό για πίτες
  • 100γρ. αμύγδαλα ή καρύδια κοπανισμένα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

 Για το σερβίρισμα:

  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • λίγη κανέλα
  • λίγο αμύγδαλο καβουρντισμένο και κοπανισμένο ή καρύδια

millefeuiile 1 baklava edited

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε την κρέμα από την προηγούμενη για να δέσει καλά. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Αραιώνετε με λίγο γάλα που το παίρνετε από την κατσαρόλα, το προσθέτετε στο μείγμα σας να αραιώσει και μετά ρίχνετε όλο το μείγμα μαζί στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη βανιλίνη και συνεχίζετε να ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα σας. Ανακατεύετε μέσα τη λευκή σοκολάτα μέχρι να λιώσει και την αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσει, αλλά σκεπάζετε την επιφάνειά της με μεμβράνη πλαστική για να μην πιάσει πέτσα.
  2. Ετοιμάζετε και τα φύλλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε το ρηχό ταψί του φούρνου σας με χαρτί ψησίματος. Λιώνετε το βούτυρο και ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Τοποθετείτε πάνω στο χαρτί το πρώτο φύλλο κρούστας και το ισιώνετε καλά. Το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζετε πεταχτά με λίγο μείγμα αμυγδλάλων. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια (24) και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει όμορφα. Ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσει το φύλλο το χωρίζετε σε κομμάτια. Υπολογίστε πως για κάθε μερίδα θα χρειαστείτε 3 κομμάτια.
  3. Την επόμενη μέρα ολοκληρώνετε την κρέμα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη από την κρέμα πατισιέ και τη χτυπάτε κι αυτή για λίγο με σύρμα ή μίξερ χειρός να αφρατέψει. Ύστερα προσθέτετε μέσα της την σαντιγί και ανακατεύετε με σύρμα να ενσωματωθεί και να γίνει αφράτη. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  4. Όταν θέλετε να σερβίρετε ετοιμάζετε ένα ένα τα πιάτα ως εξής: τοποθετείτε ελάχιστη ποσότητα κρέμας σε ένα πιάτο και πάνω της τοποθετείτε ένα κομμάτι φύλλο. Το καλύπτετε με κρέμα, συνεχίζετε με δεύτερο φύλλο, κρέμα κι ένα τελευταίο φύλλο που σπάζετε ελαφρώς. Τέλος πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, αμύγδαλο κοπανισμένο και κανέλα και σερβίρετε αμέσως.
σχολιάστε