|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Συκόμελο

DSC_1221edited

Έχει παχύρρευστη υφή που θυμίζει μέλι. Γλυκαίνει με μέτρο όλες τις κρασάτες σάλτσες κι όμως, δεν περιέχει ζάχαρη. Ταιριάζει στο γιαούρτι, στα παγωτά, στις πανακότες αλλά και στις βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες. Και φτιάχνεται πανεύκολα.

Υλικά για ένα μπουκάλι 300ml περίπου

  • 700γρ. σύκα
  • 50mlπετιμέζι

DSC_1232edited

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τα σύκα με τη φλούδα τους όπως είναι, τα ανοίγετε στη μέση και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό να τα σκεπάσει και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Βράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα και ύστερα πολτοποιείτε το μείγμα μαζί με το ζουμί της κατσαρόλας επί τόπου με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ με δόσεις.
  2. Περνάτε το μείγμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσετε τυχόν κομματάκια και ξαναρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε να βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το μείγμα και να αποκτήσει υφή μελιού. Προς το τέλος του βρασμού θα προσθέσετε το πετιμέζι, θα ανακατέψετε και θα δώσετε μια τελευταία βράση.
  3. Μεταφέρετε το συκόμελο σε μπουκάλια καθαρά και αποστειρωμένα. Τους βάζετε πώμα και αφού κρυώσει το διατηρείτε στο ψυγείο.
σχολιάστε