|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παντεσπάνι ρολό με μαρμελάδα και σαντιγί

rolo marmelada edited

Αγαπημένο γλυκό ο κορμός από αφράτο παντεσπάνι και μαρμελάδα. Άμα του προσθέσεις και λίγη σαντιγί γίνεται αφορμή για γιορτή. Τον έφτιαξα με μαρμελάδα πεπόνι αχλάδι, εσείς όμως φτιάξτε τον με όποια μαρμελάδα σας βρίσκεται εύκαιρη. 

Υλικά:

  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
  • 2 βανίλιες

Για τη γέμιση και τη διακόσμηση:

  • 1 φλιτζάνι μαρμελάδα πεπόνι-αχλάδι ή άλλη της επιλογής σας (κατά προτίμηση σπιτική)
  • 400mlκρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχα ή άλλο

rolo marmelada santigi edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οCστον αέρα και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου σας. Με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς.
  3. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί ισιώνοντας με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα ομοιόμορφου πάχους και σχήματος στρώμα.
  5. Ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
  6. Το βγάζετε από το φούρνο το αναποδογυρίζετε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και το τυλίγετε ρολό μαζί με την πετσέτα. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς και στο μεταξύ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτετε το λικέρ και χτυπάτε λίγο ακόμα. Αφήνετε την σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
  7. Ξετυλίγετε το παντεσπάνι, το αλείφετε πρώτα με τη μαρμελάδα της επιλογής σας και μετά με τη μισή σαντιγί την οποία απλώνετε σε λεπτό στρώμα και ξανατυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό. Το τοποθετείτε σε μακρόστενη πιατέλα με τη ραφή από κάτω, απλώνετε πάνω του την υπόλοιπη σαντιγί και πασπαλίζετε με ζαχαρωτά μπιλάκια ή το διακοσμείτε με κομματάκια από καλά στραγγισμένο από το σιρόπι του γλυκό κουταλιού, όπως πορτοκάλι, νεράτζι, κλπ.
σχολιάστε