|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μουστοκούλουρα τραγανά

DSC_1096edited

Υπέροχα αρωματικά, τραγανά και τόσο νόστιμα κουλούρια! Αν και μπορείτε να τα φτιάχνετε όλο το χρόνο, όποια στιγμή θέλετε, αφού το πετιμέζι είναι διαθέσιμο ολοχρονίς, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης είναι η καλύτερη στιγμή να φτιάξετε μουστοκούλουρα να μοσχομυρίσει το σπίτι που σιγά σιγά αφήνει κι αυτό τις καλοκαιρινές του συνήθειες…

Υλικά για 70-80 κομμάτια:

  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
  • χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο ζουμερό λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι τσικουδιά ή τσίπουρο
  • 160γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρίφαλο

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και την τσικουδιά. Ανακατεύετε τη σόδα στο χυμό του λεμονιού και τον προσθέτετε στο μπολ μαζί με το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  2. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και τα προσθέτετε λίγο λίγο το μείγμα του ελαιολάδου, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και μετά με το χέρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Δεν την παραζυμώνετε γιατί θα σκληρύνουν τα κουλούρια μετά. Την αφήνετε να ηρεμήσει λίγο και μετά θα πλάθεται πανεύκολα.
  3. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε κορδόνια που στο τέλος ενώνετε σε στρογγυλά κουλουράκια. Τα αραδιάζετε στο χαρτί και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Στην αρχή όταν τα ξεφουρνίσετε θα είναι μαλακά αλλά μετά θα γίνουν τραγανά τα κουλουράκια σας.
σχολιάστε