|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κεκάκια λεμονιού

DSC_1207edited Αφράτα κεκάκια ζουμερά και αρωματικά που θα σερβίρετε παρέα με υπέροχη κρέμα λεμονιού.

Υλικά για 12 κομμάτια

  • 200γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • Μια πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 75γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

 DSC_1200edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C και τοποθετείτε χαρτάκια ψησίματος στις 12 υποδοχές μιας φόρμας για μάφινς.
  2. Χτυπάτε με το σύρμα μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα του λεμονιού μέχρι να ενωθούν.
  3. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ ρίχνοντάς τα από σουρωτήρι λίγο λίγο και ανακατεύετε πάντα με το σύρμα μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  4. Τέλος ρίχνετε το βούτυρο και το χυμό του λεμονιού κι εξακολουθείτε να ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Μοιράζετε το μείγμα στα χαρτάκια και ψήνετε τα κεκάκια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο. Αν σας περισσέψει λίγο μείγμα το μοιράζετε σε βουτυρωμένα πυρίμαχα ατομικά σκεύη. Ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσουν λίγο, βγάζετε τα κεκάκια από τις υποδοχές τους μαζί με τα χαρτάκια.
  6. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρετε πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη άχνη και συνοδεύοντας με την κρέμα λεμονιού.

Για την κρέμα λεμονιού (lemon curd):

Βάζετε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα γυάλινο βαζάκι κι ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε στο κατσαρολάκι 125ml χυμό λεμονιού και το ξύσμα από 2 λεμόνια, 2 αβγά και 2 κρόκους αβγών, 100γρ. ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά και μόλις ζεσταθούν λίγο προσθέτετε 85γρ. βούτυρο και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Ανεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζετε να μαγειρεύετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Θα τραβήξετε την κρέμα από τη φωτιά, θα την περάστε από το σουρωτήρι και θα τη ρίξετε στο γυάλινο βαζάκι. Όταν κρυώσει τη βάζετε ψυγείο. Διατηρείται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

σχολιάστε