|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μαρμελάδα ροδάκινο

marmelada rodakino 0edited

Άλλη μια μαρμελάδα που πρέπει να φτιάξετε και να βάλετε στο βάζο, κλείνοντας μαζί της και λίγο από το καλοκαίρι, όσο αυτό κρατά ακόμη. Είναι υπέροχη και χρειάζεται λιγότερη ζάχαρη από τις συνηθισμένες ποσότητες, συγκεκριμένα, τη μισή του βάρους του καθαρού φρούτου.

Υλικά:

  • 1.500γρ. ροδάκινα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια (καθαρό βάρος)
  • 750γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι χυμός

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείτε τα ροδάκινα σε μια κατσαρόλα ευρύχωρη και με βαρύ πάτο σε εναλλάξ στρώσεις με τη ζάχαρη.
  2. Την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά κι αφού πάρει βράση ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνετε τη φωτιά να γίνει μέτριος ο βρασμός για να μην υπάρχει πολύ έντονος κοχλασμός και πιτσιλάει παντού η μαρμελάδα. Παίρνετε τρυπητή κουτάλα και αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια της μαρμελάδας όταν είναι απαραίτητο. Στο μεταξύ φροντίζετε να ανακατεύετε  συχνά τη μαρμελάδα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Όταν η μαρμελάδα δέσει και γίνει μια διαφανής και γυαλιστερή μάζα, προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση. Η μαρμελάδα  είναι έτοιμη όταν ρίξετε μερικές σταγόνες από το σιρόπι της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
  4. Μοιράζετε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρνάτε τα βάζα από την καλή και τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.Μετά το άνοιγμα του βάζου, διατηρείτε ε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

marmelada rodakino 7edited

Πώς αποστειρώνουμε βάζα:

Βράζετε τα καλά πλυμένα βάζα σας και τα καπάκια τους (όχι βιδωμένα στα βάζα) μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό (να τα σκεπάζει) για 15 λεπτά. Το νερό πρέπει να σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά για να μην κοχλάζει. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 100βαθμούς C. Bγάζετε και αναποδογυρίζετε τα βάζα και τα καπάκια τους πάνω σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τα βάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη. 

 

 

σχολιάστε