|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τούρτα κανταΐφι με παγωτό γιαούρτι-μαστίχα και βύσσινο

tourta pagoto kadaifi  1edited
Βάση από τραγανό και ζουμερό κανταΐφι με αμύγδαλα και από πάνω παγωτό γιαούρτι αρωματισμένο με μαστίχα, περιχυμένο με γλυκό κουταλιού βύσσινο. Ένα παγωμένο γλύκισμα που δεν περνάει απαρατήρητο.

Υλικά
για τη βάση και το σιρόπι

  • 300γρ. κανταΐφι
  • 100γρ. βούτυρο
  • ¾ φλιτζανιού αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 1 +1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για το παγωτό

  • 1 κονσέρβα φυτική σαντιγί
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 100γρ. γλυκό κουταλιού βύσσινο

tourta pagoto kadaifi 2edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165οC. Παίρνετε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 28εκ. και μαγκώνετε από κάτω του ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Χωρίζετε το κανταΐφι στη μέση και με ένα ψαλίδι ψιλοκόβετε το μισό και καλύπτετε με τα κομματάκια του τον πάτο του ταψιού. Πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο αμύγδαλο (αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα), ρίχνετε κουταλιά κουταλιά λίγο βούτυρο, σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι το οποίο ψιλοκόβετε επίσης και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κανταΐφι.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι κι αφού το ανακατέψετε λίγο στην αρχή για να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει.
  3. Ετοιμάζετε και το παγωτό: Χτυπάτε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί για ένα 5λεπτο μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε το λικέρ μαστίχας, το ζαχαρούχο γάλα και την κοπανισμένη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη να φουσκώσει καλά το μείγμα. Ρίχνετε το γιαούρτι, χτυπάτε λίγο ακόμη να ενσωματωθεί και αφήνετε το παγωτό στην κατάψυξη.
  4. Ξεφουρνίζετε το κανταΐφι και τo σιροπιάζετε μοιράζοντας με ένα κουτάλι το σιρόπι λίγο λίγο. Αφού κρυώσει το κανταΐφι, ντύνετε την περιφέρεια του ταψιού με λωρίδες λαδόκολλας. Πάνω από το κανταΐφι στρώνετε το παγωτό και αφήνετε την τούρτα στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
  5. Όταν θέλετε να σερβίρετε ξεφορμάρετε και τοποθετείτε την τούρτα σε πιατέλα και αφαιρείτε τις λαδόκολλες. Διακοσμείτε με γλυκό και σιρόπι βύσσινο και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια και μοιράζοντας την τούρτα σε πιάτα.

 

σχολιάστε