|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γλυκό κουταλιού κατακόκκινο κεράσι

 

Τα κεράσια ήταν χάρισμα της Γιώτας μιας καινούριας φίλης και κομμένα από την κερασιά της γιαγιάς της. Μικρόκαρπα, σφιχτά και κατακόκκινα, γλυκά από μόνα τους ήταν ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει σε κεράσι. Είπα να τα φάω αλλά μετά σκέφτηκα τι ωραία θα ήταν να τα κάνω γλυκό. Τι περίεργο... Το έφτιαξα, το αρωμάτισα με μια κορφούλα μέντας, όμως αυτό που δεν πίστευα ήταν το υπέροχο χρώμα που πήρε το γλυκό μου, λες και το είχα βοηθήσει με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ευτυχώς κράτησα δυο κεράσια για να τα φωτογραφήσω μαζί με το γλυκό και όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, το χρώμα τους έγινε ακόμη πιο έντονο. Αν βρείτε τέτοια κατακόκκινα κεράσια να φτιάξετε οπωσδήποτε γλυκό. Αλήθεια, είναι πολύ εύκολο να γίνει σε αυτές τις μικρές ποσότητες που σας δίνω.

Υλικά για 2 μέτρια βαζάκια:

  • 1 κιλό κεράσια (ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 3/4 φλιτζανιού νερό
  • 1 κορφούλα μέντα
  • 1 λεμόνι (ο χυμός)

glyko kerasi 4edited

Εκτέλεση

  1. Πλένετε και στραγγίζετε τα κεράσια. Αφαιρείτε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε.
  2. Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε το νερό και κουνάτε κατά διαστήματα την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το γλυκό, χαμηλώνετε τη φωτιά σε σημείο που ο βρασμός να μην είναι πολύ έντονος για να μην πιτσιλάει το γλυκό παντού. Ξαφρίζετε αν χρειαστεί με τρυπητή κουτάλα και βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτετε και την κορφούλα της μέντας προς το τέλος. Θα τσεκάρετε το δέσιμο του σιροπιού ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε ένα πιάτο. Αφήνετε να κρυώσει και δοκιμάζετε το δέσιμο του σιροπιού.
  3. Σβήνετε τη φωτιά κι αφήνετε το γλυκό να ηρεμήσει για μισή ώρα. Ύστερα προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και δίνετε άλλες μια-δυο βράσεις στο γλυκό. Σβήνετε τη φωτιά.
  4. Με μια κουτάλα της σούπας και χρησιμοποιώντας τα ειδικά φαρδιά χωνιά για ευκολία, μεταφέρετε το γλυκό όπως είναι καυτό σε βάζα πλυμένα και καλά στεγνωμένα. Βιδώνετε στα βάζα τα καπάκια τους και τα γυρίζετε ανάποδα. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς σε αυτή τη στάση και μόνο τότε τα γυρίζετε από την καλή και τα βάζετε στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα, διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο.
σχολιάστε