|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κρέμα καταλάνα με σοκολάτα

catalana soko 00edited

Η ισπανίδα κρέμα καταλάνα είναι εξαδέρφη της γαλλίδας κρεμ μπρουλέ, μόνο που η πρώτη βράζεται στην κατσαρόλα και η δεύτερη ψήνεται στο φούρνο μέσα σε μπεν μαρί. Μεταξύ μας η καταλάνα μου πέφτει πολύ πιο εύκολη, δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο να κόψει αφού περιέχει και λίγο άμυλο σε σχέση με την μπουλέ που πήζει μόνο με κρόκους κι επίσης μου δίνει την ευκαιρία να την περνάω από σουρωτήρι για τυχόν κομπάκια, γι αυτό και μου βγαίνει πάντα βελούδινη.  Να τη δοκιμάσετε, είναι υπέροχη τόσο στην κανονική όσο και στη σοκολατένια εκδοχή της...

Υλικά για 7 μερίδες

  • 350ml κρέμα γάλακτος
  • 250ml γάλα πλήρες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 κρόκους αβγών
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη κορν φλάουρ
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 150γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη 

Για το τελείωμα και τη διακόσμηση

  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη γεμάτες 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να πάρει βράση. Το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο και να απορροφήσει τα αρώματα.
  2. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με την αρωματισμένη κρέμα και ρίχνετε το τελικό μείγμα ξανά στο κατσαρολάκι.
  3. Το βάζετε σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
  4. Ανακατεύετε μέσα το κομματάκια της σοκολάτας κι αφού λιώσει, περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν γρομπαλάκια και την κανέλα μοιράζετε σε 6-7 ατομικά πυρίμαχα σκεύη. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.
  5. Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια κοφτή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να καραμελώσει.
  6. Είναι η κατάλληλη στιγμή να σερβίρετε τις κρέμες σας!!

catalana sokolata 1edited

Σημείωση 

Είναι σημαντικό να κάνετε την καραμέλα την τελευταία στιγμή. Αν την κάνετε νωρίτερα και αφήσετε τις κρέμες στο ψυγείο, η καραμέλα θα λιώσει και η κρέμα σας θα βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε ένα αραιό σιρόπι καραμέλας, πράγμα που δεν το θέλετε.

 

σχολιάστε