|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Tο Sani Gourmet Festival στο δρόμο του Μεταξιού

 SG14-FB-cover-F

Η Νέα Ελληνική Κουζίνα δίνει σκυτάλη στο Δρόμο του Μεταξιού και πάνω του θα πορευτούν οι κουζίνες των προσκεκλημένων σεφ στο Sani Gourmet 2014, διανύοντας μια μεγάλη γαστρονομική απόσταση που ξεκινά από το Πεκίνο και φτάνει στη Ρώμη.

Ο δρόμος του Μεταξιού για πολλούς αιώνες διευκόλυνε όχι μόνο τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά και ιδεών και πολιτισμού, όπως συμβαίνει πάντα με τους εμπορικούς δρόμους. Οι νέες ιδέες που ταξίδεψαν χωρίς άδεια και διαβατήριο, πέρασαν τα σύνορα μαζί με τα εμπορεύματα και ανακατεύτηκαν με τους ανθρώπους, τις συνήθειες, την καθημερινότητα, τα τραπέζια τους. Ένας από τους βασικότερους τομείς της ανθρώπινης δημιουργικότητας, η γαστρονομία, επηρεάστηκε βαθιά και από το Δρόμο του Μεταξιού. Το ρύζι, τα ζυμαρικά, η σόγια, τα μπαχαρικά, μαζί με τις πορσελάνες μπήκαν στις κουζίνες της Ευρώπης, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο από ότι στον τόπο καταγωγής τους. Ποια ήταν η επίδραση της Ασίας στην Ευρώπη; Πώς το ρύζι εξελίχθηκε μέσα από τις συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας; Πώς τα ζυμαρικά και η σόγια ρίζωσαν στην γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας; Χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ανατολίτες; Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μας;

1

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου μεταξύ των προσκεκλημένων σεφ στο Sani Gourmet 2014, οι οποίοι θα φωτίσουν με τα μενού τους πτυχές μιας γαστρονομικής διαδρομής που χαράχτηκε μέσα στους αιώνες πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού, ξεκινώντας από την Κίνα και, μέσω Ινδίας, Ιράν, Τουρκίας, Ελλάδας κατέληξε στην Ιταλία. Όλες αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες θα μελετηθούν μέσα από γεύσεις και αρώματα που γεννούν πολλές διαφορετικές φιλοσοφίες, και όλες μαζί συνθέτουν το μωσαϊκό μιας γαστρονομίας τόσο ιδιαίτερης για κάθε χώρα ξεχωριστά, κι όμως με τόσα πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και τον τελικό στόχο του Sani Gourmet 2014: να κατανοήσουμε ότι, τελικά, το φαγητό «δένει» πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη.

Μεταξύ των σεφ που θα λάβουν μέρος στο φετινό Sani Gourmet θα βρίσκεται ο Jereme Leung, «Σεφ της Χρονιάς» από τον οδηγό Τime Οut του Πεκίνου, ο Riccardo Di Giacinto με 1 αστέρι Michelin από τη Ρώμη, ο Andrea Fusco, επίσης από τη Ρώμη με 1 Michelin επί τέσσερα συνεχή έτη (2011-2014) ο οποίος εργάστηκε για λογαριασμό σταρ όπως ο Αλμπέρτο Σόρντι και εκπροσώπων της μόδας όπως η Frida Giannini και οι οίκοι Valentino και Bulgari, ο δικό μας Χρύσανθος Καραμολέγκος ενώ από την γειτονική Τουρκία, θα μαγειρέψει ο Ugur Alparlan, αυθεντία στην Οθωμανική κουζίνα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Sani Resort, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τηλέφωνα κρατήσεων: 23740 99500, www.saniresort.gr, www.sanigourmet.gr

σχολιάστε