|
2 ΣΧΟΛΙΑ

Ταχινοπιτάκια σιροπιαστά με καρύδι

taxinopitakia me karydi 7edited

Πολύ νόστιμα νηστίσιμα πιτάκια που θα σας θυμίσουν τρίγωνα μπακλαβαδάκια με φύλλο σπιτικό και γέμιση από καρύδι. Τα έφτιαξα με το παραδοσιακό φύλλο πίτας της Ειρήνης Πρινιωτάκη κι έγιναν καταπληκτικά!

Υλικά για 24 κομμάτια

  • 6 φύλλα παραδοσιακά
  • 1 φλιτζάνι ταχίνι
  • Λίγο νερό
  • Λίγο σησαμέλαιο
  • 1 1/2 - 2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ λεμόνι χυμό

taxinopitakia me karydi 6edited

Εκτέλεση

  1. Αφήνετε τα φύλλα εκτός ψυγείου για ένα μισάωρο, και στη συνέχεια τα τοποθετείτε αραδιασμένα το ένα πάνω στο άλλο, κατά μήκος στον πάγκο σας.
  2. Τα κόβετε στη μέση κατά μήκος και μετά κόβετε και τα μισά στη μέση έτσι ώστε να χωρίσετε το κάθε φύλλο σε 4 λωρίδες. Τις τοποθετείτε τη μια πάνω στην άλλη κι έχετε 24 συνολικά λωρίδες.
  3. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το ταχίνι με το νερό και το σησαμέλαιο κι ανακατεύετε καλά. Πρέπει να προσθέσετε τόση ποσότητα όση χρειαστεί το ταχίνι ώστε να αποκτήσει πυκνότητα κατάλληλη να αλειφτεί με ένα πινέλο.
  4. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα καρύδια με τη ζάχαρη.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175οC και στη συνέχει παίρνετε μια μια τις λωρίδες των φύλλων με ένα πινέλο την αλείφετε με μείγμα ταχινιού και πασπαλίζετε κατά μήκος με μείγμα καρυδιού. Τυλίγετε τις λωρίδες των φύλλων σε τρίγωνα πιτάκια που αραδιάζετε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα καλά λαδωμένο ταψί.
  6. Τέλος αλείφετε την επιφάνεια όλων με ταχίνι και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσουν.
  7. Ετοιμάζετε τότε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 8 λεπτά μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Παίρνετε εκτός φωτιάς την κατσαρόλα με το καυτό σιρόπι και ξεκινάτε να ρίχνετε μέσα ανά 3-4 τα πιτάκια. Με τη βοήθεια κουτάλας τα γυρίζετε να σιροπιαστούν κι από την άλλη πλευρά και τέλος τα βγάζετε σε πιατέλα.
  8. Συνεχίζετε μέχρι να σιροπιάσετε όλα τα πιτάκια και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε. Στο τέλος τα περιχύνετε όπως είναι στην πιατέλα με το σιρόπι που σας έμεινε, αν έμεινε καθόλου.

 

σχολιάστε