|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η τούρτα της Αντωνίας (dacquoise αμυγδάλου, μους λευκής σοκολάτας με λεμόνι, κρέμα και φράουλες)

 tourta antonias 3edited

Την έφτιαξα για τα γενέθλια της φίλης μου της Αντωνίας. Ήθελα να μην είναι συνηθισμένη, να είναι ανάλαφρη και δροσερή, να έχει διαφορετικές υφές και να συνδυάζει τα φρούτα με την κρέμα και τον ξηρό καρπό. Δεν ξέρω αν βγήκε τόσο καλή λόγω της αγάπης μου για εκείνη, πάντως πέτυχε στα αλήθεια!

Για την dacquoise

  • 210γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 25γρ. κορν φλάουρ
  • 5 ασπράδια αβγών
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Για την κρέμα της γέμισης

  • 100ml γάλα
  • 400γρ. λευκή σοκολάτα
  • 200γρ. γιαούρτι
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια και χυμό από 1

Για τη διακόσμηση

  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 1 βανιλίνη
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 500γρ. φράουλες πλυμένες, στεγνωμένες και κομμένες στη μέση

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Ψιλοκόβετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Στρώνετε το ρηχό ταψί του φούρνου σας με χαρτί ψησίματος, απλώνετε πάνω τα αμύγδαλα και τα ψήνετε για 10-12 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα, ανακατεύοντάς τους μια δυο φορές ενδιάμεσα.
  2. Ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσουν τα ανακατεύετε με τα 70γρ. από τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
  3. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 150οC και βάζετε τα ασπράδια να χτυπιούνται στο μίξερ. Όταν αρχίσει να σφίγγει η μαρέγκα προσθέτετε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη τμηματικά, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα και να δημιουργούνται έντονες κορφές στην επιφάνειά της όταν θα την ανασηκώνετε με σπάτουλα. Τότε σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνετε μέσα το μείγμα των ξηρών καρπών ανακατεύοντας με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί.
  4. Στρώνετε δύο επίπεδα ταψιά του φούρνου σας με χαρτί ψησίματος και με ένα πινέλο τα αλείφετε με λίγο λάδι. Μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό άνοιγμα μπροστά και ξεκινώντας από το κέντρο κάνετε ένας σαλιγκάρι το οποίο θα σχηματίζει ένα δίσκο περιμέτρου 24εκ. περίπου. Κάνετε κι ένα δεύτερο δίσκο όμοιου μεγέθους στο δεύτερο ταψί.
  5. Τοποθετείτε τα δύο ταψιά στο φούρνο και ψήνετε για 50-55 λεπτά μέχρι να σφίξει χωρίς να πάρει έντονο χρώμα. Ενδιάμεσα θα αλλάξετε θέση στα ταψιά. Στο τέλος σβήνετε το φούρνο και αφήνετε μέσα τη dacquoise για 45 λεπτά.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα της γέμισης: βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι και προσθέτετε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια. Τοποθετείτε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά και χωρίς να φύγετε από πάνω, ξεκινάτε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά κι αφού κρυώσει λίγο η λιωμένη σοκολάτα της ανακατεύετε μέσα πρώτα το γιαούρτι και μετά το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Ύστερα μεταφέρετε στο ψυγείο για μερικές ώρες για να παγώσει καλά και να σφίξει.
  7. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με την ζάχαρη και τη βανίλια και την αφήνετε κι αυτή στο ψυγείο.
  8. Για να μοντάρετε το γλυκό: Τοποθετείτε σε μια πιατέλα τον πρώτο δίσκο της dacquoise αμυγδάλου και με μια σπάτουλα απλώνετε από πάνω την μισή κρέμα λεμονιού. Κάνετε ένα λεπτό στρώμα με σαντιγί και μοιράζετε ομοιόμορφα πάνω του κομματάκια από φράουλες. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο dacquoise, το οποίο σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού και μια τελευταία στρώση από σαντιγί. Διακοσμείτε με τις υπόλοιπες φράουλες και σερβίρετε την τούρτα αμέσως ή την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

 tourta antonias edited

σχολιάστε