|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μπουγάτσα με ανθότυρο πιπεριά κρεμμύδι και λιαστές ντομάτες

bougatsa anthotyro 5edited

Για το χωριάτικο φύλλο κρούστας της Ειρήνης Πρινιωτάκη σας έχω ξαναμιλήσει (Παπαδιαμαντοπούλου 84, Γουδί, Ζωγράφου, τηλ.: 2107798035), όχι όμως και για το φύλλο βέργας που φτιάχνει. Πρόκειται για χειροποίητα φύλλα σαν κι αυτά που θα ανοίγουμε μόνες μας. Είναι ελαστικά και ζυμαρένια φύλλα, ανοιγμένα ένα-ένα στο χέρι με τον πλάστη και η Ειρήνη τα πουλάει τυλιγμένα ανά δύο σε πακετάκια, στρογγυλά ή κομμένα παραλληλόγραμμα. Μαζί τους έφτιαξα αυτή την μπουγάτσα κι έγινε πραγματικά εξαιρετική! Τραγανή απ’ έξω σαν μπισκοτένια κι απαλή μέσα.

Υλικά για 8 άτομα:

  • 2 φύλλα βέργας
  • 250ml γάλα φρέσκο
  • 125ml νερό
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του φύλλου
  • 1 πιπεριά κίτρινη ή κόκκινη ή πορτοκαλί
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 6-7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού εστραγκόν
  • 350γρ. ανθότυρο πατημένο με πιρούνι
  • 75γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

bougatsa anthotyro 1edited

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το γάλα να ζεσταίνεται σε ένα κατσαρολάκι και διαλύετε το σιμιγδάλι στο νερό. Το ρίχνετε στο κατσαρόλι με το γάλα και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Τραβάτε την κρέμα από τη φωτιά.
  2. Ζεσταίνετε σε τηγανάκι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τις λιαστές ντομάτες για λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτετε το εστραγκόν και τραβάτε το τηγανάκι από τη φωτιά.
  3. Μέσα σε ένα μπολ ενώνετε την κρέμα με το μείγμα των λαχανικών, τα αβγά, το ανθότυρο και την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε ένα μακρόστενο ταψάκι. Στρώνετε μέσα το πρώτο φύλλο βέργας αφήνοντας να εξέχει από αριστερά και από δεξιά του ταψιού η μεγάλη πλευρά του φύλλου (από την μία πλευρά ίσα να βγαίνει από το ταψί, από την άλλη όσο πάρει) και μετά στρώνετε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Το λαδώνετε κι απλώνετε πάνω του τη γέμιση που ετοιμάσατε αφήνοντας δυο δάχτυλα περιθώριο από γύρω γύρω.
  5. Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν περισσότερο πάνω από τη γέμιση και βρίσκετε την άλλη πλευρά. Κλείνετε την μπουγάτσα ενώνοντας τα φύλλα από τη μεγάλη πλευρά, πιέζοντας με τα δάχτυλα και κάνετε το ίδιο με τις δύο απέναντι μικρές πλευρές τις μπουγάτσας, έτσι ώστε να κλείσετε μέσα τη γέμιση για να μην φύγει μετά στο ψήσιμο.
  6. Αλείφετε την πίτα από πάνω με λίγο λάδι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Σε 40 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμη.
  7. Τη σερβίρετε ελαφρώς ζεστή ή κρύα κόβοντας σε κομμάτια.

 

σχολιάστε