|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Λεμονόπιτα

lemonopita1edited

Στην ίδια λογική με την πορτοκαλόπιτα και την μανταρινόπιτα, αυτό το εύκολο γλυκάκι είναι τόσο πλούσιο σε άρωμα λεμονιού, τόσο γλυκόξινο και υπέροχο που σε υποχρεώνει να κλείνεις τα μάτια σε κάθε μπουκιά. Το λατρεύω!!!

Υλικά για ένα ταψάκι 25 Χ 35εκ.

  • 8-9 φύλλα κρούστας
  • μαργαρίνη λιωμένη ή σπορέλαιο (για το άλειμμα των φύλλων)
  • 4 αβγά
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 400γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού (2 λεμόνια περίπου)

Για το σιρόπι

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
¾ φλιτζανιού χυμός λεμονιού
¾ φλιτζανιού νερό

lemonopita edited 

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αλείφετε με μαργαρίνη ή σπορέλαιο ένα ένα τα φύλλα κρούστας, τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβετε κατά μήκος στη μέση. Τα τυλίγετε ρολό από τη μεγάλη πλευρά και τα κόβετε με ψαλίδι σε κρόσσια. Τα αραιώνετε με το χέρι μέσα σε ένα ταψί και τα ψήνετε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  3. Στο μεταξύ αναμιγνύετε μέσα σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά, το ζαχαρούχο γάλα, το αραβοσιτέλαιο και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος ανακατεύετε μέσα και τα προψημένα κρόσσια του φύλλου.
  4. Αδειάζετε το περιεχόμενο στο ταψάκι σας αφού το βουτυρώσετε πρώτα και ύστερα το βάζετε στο φούρνο. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 175οC και ψήνετε για μισή ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά το γλυκό σας.
  5. Το ξεφουρνίζετε όταν βυθίσετε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και το βγάλετε μετά στεγνό. Μετά από λίγο το χαράζετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε ρίχνοντας το κρύο σιρόπι λίγο λίγο με μια κουτάλα της σούπας. Αφήνετε το γλυκό να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει και το σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.

 

σχολιάστε