|
1 ΣΧΟΛΙΟ

Το γλυκό της Μάγιας (Μαγιακόφσκι)

glykomagias0edited

Η Μάγια είναι μια καινούρια φιλενάδα από το Βόλο, εξαιρετική οικοδέσποινα και μαγείρισσα, υπέροχη μητέρα, φοβερή γιαγιά και πανέμορφη γυναίκα με μια ομορφιά αειθαλή που ακτινοβολεί από μέσα της. Καλεσμένοι στο φιλόξενο και υπέροχο σπίτι της Μάγιας και του Δημήτρη ανήμερα Χριστουγέννων είχαμε την τιμή να απολαύσουμε ένα αξέχαστο γιορτινό γεύμα από τα χέρια της, το οποίο έκλεισε με τυριά και γλυκά διάφορα, από τα οποία ξεχώρισα κι αγάπησα αυτό της φωτογραφίας. Το Μαγιακόφσκι όπως αρέσει στο Δημήτρη να το αποκαλεί χαριτολογώντας, είναι μια από τις σπεσιαλιτέ της Μάγιας και πρόκειται για μια γλυκιά σύνθεση που αποτελείται από μια βάση μπεζέδων με μους σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα από πάνω. Ο συνδυασμός είναι αχτύπητος και παραθέτω την συνταγή για να δοκιμάσετε να το φτιάξετε κι εσείς.

 Υλικά

για τους μπεζέδες

  • 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά (120γρ. περίπου)
  • 120γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 150γρ. αμύγδαλα με ή χωρίς τη φλούδα τους

 Για τη μους σοκολάτας:

  • 300γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 300ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

glyko magias 1 edited

 Εκτέλεση

  1. Βάζετε τα ασπράδια των αβγών με την κρυσταλλική ζάχαρη και τη βανιλίνη στο μίξερ να χτυπηθούν στη μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να σφίξει αρκετά η μαρέγκα, να γυαλίσει και να μπορεί να κάνει κορυφούλες όταν την ανασηκώνετε με σπάτουλα.
  2. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε σουρωτήρι. Το ρίχνετε αργά σαν βροχή με το ένα χέρι και με το άλλο το ανακατεύετε με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα επίπεδο ταψί. Με ένα κουταλάκι παίρνετε και ρίχνετε στο χαρτί μικρές ποσότητες μαρέγκας, τη μια δίπλα στην άλλη, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν λίγο και θα φουσκώσουν όταν ψηθούν.
  4. Τις ψήνετε στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να σκληρύνουν και να πάρουν ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνετε το φούρνο και τις αφήνετε μέσα με το φούρνο με την πόρτα μισάνοιχτη για 10 λεπτά ακόμη.
  5. Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνετε ελαφρά τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά.
  6. Βάζετε τη μισή ζάχαρη σε βαρύ τηγάνι και το τοποθετείτε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να σκουραίνει και να υγροποιείται στην περιφέρεια του τηγανιού η ζάχαρη, πιάνετε το τηγάνι από το χερούλι και το κουνάτε κυκλικά, ενώ προσθέτετε σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη προσθέτετε τα αμύγδαλα και με ξύλινη σπάτουλα τα ανακατεύετε να σκεπαστούν παντού με τη καραμέλα πριν αδειάσετε το μίγμα πάνω σε λαδόκολλα και το ισιώσετε. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς για να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.
  7. Στο μεταξύ βάζετε την σοκολάτα σε ένα μπολ και τα 200ml της κρέμας γάλακτος σε μπρίκι να πάρει βράση. Περιχύνετε με την καυτή κρέμα τη σοκολάτα στο μπολ και μετά από λίγο ανακατεύετε για να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά. Αφήνετε να κρυώσει και να σφίξει λίγο το μείγμα της σοκολάτας πριν το ανακατέψετε με την σαντιγί. Αφήνετε τη μους στο ψυγείο να πήξει γιατί σε αυτή τη φάση θα είναι αραιή.
  8. Τοποθετείτε τους μπεζέδες σε ένα ωραίο κρυστάλλινο ή γυάλινο σκεύος όχι πολύ βαθύ και απλώνετε τη μους σοκολάτας από πάνω τους. Σπάζετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε γουδί και πασπαλίζετε με αυτά όλο το γλυκό. Τώρα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

 

σχολιάστε