|
2 ΣΧΟΛΙΑ

Σοκολατόπιτα με επικάλυψη τιραμισού

 

sokolatopita tiramisu9edited

Εντυπωσιακό, νόστιμο και σχετικά εύκολο. Δώστε του λίγο χρόνο και προσφέρετέ το μετά από ένα γεύμα ή μαζί με καφέ. Θα γίνει από τα αγαπημένα σας… 

Υλικά για μια ταρτιέρα

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
  • ½ φλιτζάνι κακάο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 καψουλίτσα βανιλίνη
  • ¼ φλιτζανιού αραβοσιτέλαιο
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • ½ φλιτζάνι γάλα ή ξινόγαλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ εσπρέσο
  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πολύ ψιλοκομμένη

Για την επικάλυψη τιραμισού

  • 250γρ. τυρί mascarpone
  • 100γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αβγό χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας γλυκό κρασί ή κονιάκ
  • Λίγο κακάο
  • Μερικά μπισκότα σοκολάτας γεμιστά ή cookies

sokolatopita 6edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο (αφού κρατήσετε στην άκρη μια μεγάλη κουταλιά για τη διακόσμηση), την μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανιλίνη.
  2. Βάζετε στο μίξερ το λάδι να χτυπηθεί με τη ζάχαρη. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτετε πρώτα το αβγό και μετά το γάλα ή το ξυνόγαλα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε το μίξερ.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού ρίχνοντάς το από σουρωτήρι, εναλλάξ με το ζεστό εσπρέσο κι ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να πάρετε ένα λείο μείγμα.
  4. Τέλος, ανακατεύετε μέσα και την ψιλοκομμένη σοκολάτα, αδειάζετε το μείγμα σε λαδωμένη ταρτιέρα ή ταψάκι και ψήνετε τη σοκολατόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 34 λεπτά περίπου. Την ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το τιραμισού: Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας νερό να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη.
  6. Βάζετε και το αβγό να χτυπιέται στο μίξερ και αφού πάρει το σιρόπι 1-2 βράσεις, το ρίχνετε πάνω από το αβγό καυτό όπως είναι και σε συνεχή ροή σαν κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει άσπρο κι αφράτο.
  7. Προσθέτετε τότε το μασκαρπόνε και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προς το τέλος προσθέτετε και το γλυκό κρασί και χτυπάτε λίγο ακόμη. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ωρίτσες τουλάχιστον να πήξει ελαφρά.
  8. Όταν θέλετε να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε τη σοκολατόπιτα σε πιατέλα, στολίζετε από πάνω με τιραμισού, σπάζετε μερικά μπισκότα, πασπαλίζετε με το κακάο που κρατήσατε και σερβίρετε.

 

 

σχολιάστε