|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Βόμβα τιραμισού

 bomba tiramisu edited 

Ένα εντυπωσιακό και νόστιμο γλυκό που φαίνεται πολύ πιο δύσκολο από ότι είναι πραγματικά. Μπορείτε να το βγάλετε στο τραπέζι στο τέλος ενός γεύματος. Οι φίλοι σας θα το λατρέψουν, είναι σίγουρο! Το πιο σημαντικό όμως είναι πως δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και θα σας τον πω αμέσως. Έχουμε και λέμε... 

Υλικά για ένα μπολ διαμέτρου 18εκ.

Για το παντεσπάνι

  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο + λίγο επιπλέον για τη λαδόκολλα
  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζανιού κακάο
  • 1 καφεδάκι εσπρέσο με 1 κουταλίτσα ζάχαρη
  • 250γρ. πραλίνα φουντουκιού (έτοιμη του εμπορίου ή δική σας σπιτική)

Για το τιραμισού

  • 250γρ. τυρί mascarpone
  • 100γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αβγό χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας γλυκό κρασί ή κονιάκ

bomba tiramisu 3edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου σας. Με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο αραβοσιτέλαιο.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να διογκωθεί και να ασπρίσει. Προσθέτετε το σπορέλαιο και χτυπάτε για λίγο ακόμη.
  3. Βάζετε το αλεύρι και το κακάο σε σουρωτήρι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι το σουρωτήρι και στο άλλο μια σπάτουλα. Ρίχνετε βροχηδόν το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με ρυθμικές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας μέχρι να ενσωματωθεί χωρίς να χάσει τον αέρα και τον όγκο του.
  4. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνετε και το ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να σφίξει, χωρίς να ξεροψηθεί. Το βγάζετε από το φούρνο το καλύπτετε με πετσέτα βαμβακερή και το αναποδογυρίζετε κρατώντας το από το χαρτί πάνω στον πάγκο σας. Ξεκολλάτε προσεκτικά το χαρτί και πιάνετε την μια άκρη της μεγάλης πλευράς του παντεσπανιού. Ξεκινάτε να την τυλίγετε σε ρολό μαζί με την πετσέτα. Αφήνετε να κρυώσει έτσι διπλωμένο κι ετοιμάζετε το τιραμισού.
  5. Χτυπάτε μέσα σε ένα μπολ το ασπράδι του αβγού σε μίξερ χειρός μέχρι να γίνει μαρέγκα, προσθέτετε τη μισή ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να γυαλίσει και να σφίξει καλά.
  6. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τον κρόκο του αβγού με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε μέχρι να πήξει ελαφρώς. Τότε ρίχνετε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προς το τέλος προσθέτετε το γλυκό κρασί.
  7. Σταματάτε να χτυπάτε με το μίξερ και ανακατεύετε μέσα με απαλές κινήσεις την μαρέγκα να μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
  8. Για να κάνετε τις φέτες του ρολού ξεδιπλώνετε προσεκτικά το παντεσπάνι, αφαιρείτε την πετσέτα, το ραντίζετε με τον εσπρέσο και το αλείφετε με την πραλίνα φουντουκιού δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα.
  9. Το τυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε στον πάγκο σας με τη ραφή από κάτω. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ρολό σε φέτες πάχους λεπτότερες του ενός δαχτύλου.
  10. Καλύπτετε ένα μπολ με δύο φύλλα σελοφάν, τοποθετώντας τα σταυρωτά. Παίρνετε μια μία τις φέτες του ρολού και ξεκινάτε να καλύπτετε την μέσα επιφάνεια του μπολ ξεκινώντας από το κέντρο και ανεβαίνοντας σιγά σιγά, δημιουργείτε δύο σειρές.
  11. Αδειάζετε μέσα το τιραμισού που φτιάξατε και σκεπάζετε την επιφάνεια με τις υπόλοιπες φέτες ρολού. Φέρνετε το σελοφάν που εξέχει έξω από το μπολ και σκεπάζετε το γλυκό. Καλύπτετε το μπολ με καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε στην κατάψυξη.
  12. Όταν θέλετε να σερβίρετε βγάζετε το γλυκό από την κατάψυξη 15 λεπτά πριν και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρετε κόβοντας σε φέτες.

 

σχολιάστε