|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Βασιλόπιτα με μέλι και αμύγδαλα

vasilopita2edited

Βασιλόπιτες υπάρχουν πολλών ειδών. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν και αλμυρές βασιλόπιτες, σαν τυρόπιτες. Τι σαν; Τυρόπιτες με κρυμμένο φλουρί επί της ουσίας. Η συγκεκριμένη πίτα έχει  κεϊκοειδή μορφή και είναι πανεύκολη στην προετοιμασία της. Είναι επίσης πολύπλευρα αρωματική, μελένια και έχει ευχάριστη και αφράτη υφή. Την διακόσμησα πολύ απλά, με λίγη άχνη ζάχαρη και μερικούς σπόρους ροδιού και χρησιμοποίησα υλικά που κουβαλάνε μέσα τους κάποιους συμβολισμούς. Μέλι και αμύγδαλα για να είναι γλυκιά και πλούσια, αρώματα από μπαχαρικά και εσπεριδοειδή για να ευωδιαστή και ενδιαφέρουσα, σπόρους ροδιού για να είναι τυχερή. Καλή χρονιά να έχουμε και δύναμη για να αντέχουμε!

Υλικά για ένα ταψί διαμ. 27εκ.

  • 5 αβγά μέτρια
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • 3 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα με τη φλούδα τους λεπτοκοπανισμένα

Για τη διακόσμηση

  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • Μερικούς σπόρους ροδιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει. Προσθέτετε το μέλι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.
  2. Ρίχνετε το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού, την κανέλα και τις βανίλιες, σιγά σιγά προσθέτετε και τους χυμούς του λεμονιού και του πορτοκαλιού, το κονιάκ και ύστερα το λάδι.
  3. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  4. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά το ταψί σας και αδειάζετε μέσα το μείγμα της πίτας. Τυλίγετε το νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βυθίζετε σε τυχαίο σημείο.
  5. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει και ξεφουρνίζετε. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρετε τη βασιλόπιτα πάνω σε σύρμα για να κρυώσει εντελώς.
  6. Πασπαλίζετε την πίτα σας με την άχνη ρίχνοντάς τη από σουρωτήρι. Την τελευταία στιγμή λίγο πριν κόψετε την πίτα τη διακοσμείτε με λίγα σποράκια ροδιού και είναι έτοιμη. Ο αρχηγός του σπιτιού θα την κόψει σε κομμάτια για να τη μοιράσει σε όλους για να δείτε ποιος θα είναι ο πιο τυχερός της φετινής χρονιάς.
  7. Καλή χρονιά!

 

σχολιάστε