|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Μελομακάρονα γεμιστά

melomakarona gemista edited

Τόσο τραγανά ή τόσο μελωμένα, ανάλογα με το πόσο χρόνο θα τους δώσετε για να ρουφήξουν σιρόπι. Σε κάθε περίπτωση νόστιμα και αρωματικά, αυτά τα μελομακάρονα κρύβουν μέσα τους μια μικρή καρυδένια καρδιά. 

Υλικά για 50 κομμάτια περίπου

Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1.100γρ.)
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη (75γρ.)
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 4 κουτ . σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

Για το σιρόπι

  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 γαρίφαλα ολόκληρα
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι μέλι

Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα 

  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε στο μίξερ για 5 λεπτά περίπου, το λάδι και τη ζάχαρη. Ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  2. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη (μη την παραζυμώσετε γιατί θα βγουν σκληρά τα μελομακάρονα). Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή η ζύμη και δοκιμάσετε να την πλάσετε και δεν πλάθεται, μην της προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα σφίξει.
  3. Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι και πλάθετε μπάλες. Τις πιέζετε ανάμεσα στις παλάμες σας να ανοίξουν σαν πιτάκια, τοποθετείτε στο κέντρο τους από 2-3 κομμάτια καρύδι, φέρνετε τις δυο απέναντι πλευρές πάνω από το καρύδι για να το κλείσουν μέσα τους και τσιμπάτε τις άκρες της ζύμης κατά μήκος έτσι ώστε να μην μείνει κανένα κενό. Αραδιάζετε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στους 180οC για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (όχι πολύ).
  4. Στο μεταξύ βάζετε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια δυο βράσεις. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί. Μόλις το σιρόπι πάρει μια δυο βράσεις επιπλέον χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα το μέλι και διατηρείτε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) στη χαμηλή φωτιά χωρίς να το αφήσετε να ξαναπάρει βράση.
  5. Βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν. Τα βουτάτε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για λίγο. Τα αναποδογυρίζετε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βγάζετε ην άκρη και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
  6. Μεταφέρετε τα μελομακάρονα σε πιατέλα σερβιρίσματος και τα πασπαλίζετε με τα καρύδια που περίσσεψαν από το γέμισμα, μόνο που αυτά τα ψιλοκόβετε στο μπλέντερ. Περιχύνετε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει). Αφού κρυώσουν εντελώς τα μελομακάρονά σας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 

σχολιάστε