|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Λουκουμάτα μπισκότα

loukoumata edited

Αυτά τα μπισκότα είναι φτιαγμένα από μια ζύμη ιδιαίτερα τριφτή και τραγανή και κρύβουν μέσα τους ένα λουκούμι έκπληξη. Βασίζονται στην ιδέα του μπισκοτολούκουμου. Και τι είναι αυτό; Ένα σαντουιτσάκι που φτιάχνεται με δυο μπισκότα που ενώνεις μεταξύ τους με ένα λουκούμι. Εγώ τα μπισκότα μου τα φτιάχνω με συριανά λουκούμια που σας συνιστώ γιατί είναι εξαιρετικά!! Είναι ένα κέρασμα που αφήνει πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις.

Υλικά για 25 – 30 κομμάτια

  • 375 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 λουκούμια συριανά μεγάλα, κομμένα το καθένα στα τέσσερα (κατά προτίμηση με γεύση τριαντάφυλλο)
  • 80 γραμμάρια ζάχαρη
  • 125 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
  • 125 γραμμάρια σησαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (για πιο ουδέτερη γεύση)
  • 1 κρόκο αυγού
  • ½ σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη μαζί με λίγη ζάχαρη

Υλικά για το πασπάλισμα 

  • Λικέρ μαστίχας
  • 1 - 1 ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια και το βάζετε να χτυπηθεί στο μίξερ με τη ζάχαρη. Προσθέτετε σιγά σιγά το σησαμέλαιο και χτυπάτε λίγο ακόμη. Ρίχνετε και τον κρόκο στο μίξερ.
  2. Διαλύετε τη σόδα στο λικέρ μαστίχας και το προσθέτετε και αυτό μαζί με την κοπανισμένη μαστίχα. Χτυπάτε όλα τα υλικά λίγο ακόμα. Βγάζετε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτετε το αλεύρι.
  3. Ανακατεύετε λίγο με την σπάτουλα και λίγο με το χέρι. Δεν χρειάζεται περισσότερο, ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά για να μην σφίξει η ζύμη.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ταψιά ρηχά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και την κάνετε μπαλάκια. Με το δάχτυλο πιέζετε και κάνετε στο κάθε μπαλάκι από ένα λακκουβάκι. Βάζετε μέσα ένα κομματάκι λουκούμι και κλείνετε την τρύπα, πλάθοντάς το πάλι και σχηματίζοντας  ένα μπαλάκι. Αραδιάζετε τα μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν λίγο. Ψήνετε σε προθερμασμένο για περίπου 25 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα όχι όμως να ροδοκοκκινίσουν.
  5. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο θα είναι πολύ μαλακά. Περιμένετε να κρυώσουν εντελώς και θα σφίξουν. Βάζετε σε ένα ψεκαστήρι λικέρ μαστίχας και ψεκάζετε τα μπισκότα.
  6. Βάζετε λίγη άχνη ζάχαρη στον πάτο μιας πιατέλας ρίχνοντάς τη από σουρωτήρι και τοποθετείτε τα μπισκότα. Ύστερα πασπαλίζετε τα μπισκότα από πάνω με άχνη ζάχαρη. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα επαναλαμβάνοντας το ζαχάρωμα.

 

σχολιάστε