|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κουραμπιέδες σοκολάτας

kourabiedes sokolatas 2 edited

Δεν είναι οι κλασικοί κουραμπιέδες με τη ζάχαρη άχνη, δεν είναι φτιαγμένοι μόνο με πρόβειο βούτυρο, αλλά μείγμα λαδιού και βουτύρου γι' αυτό και είναι πιο ήπια η μυρωδιά τους. Την έχουν όμως δεν τους λείπει, όπως και τη χαρακτηριστική τριφτή υφή και το άρωμα της γιορτής. Αυτό που κάνει ασυναγώνιστους αυτούς τους κουραμπιέδες είναι η επικάλυψη σοκολάτας. Στη συνταγή παρακάτω δεν σας δίνω αμύγδαλα στη ζύμη, όμως αν θέλετε να βάλετε, θα χρειαστείτε 200γρ. προψημένα και χοντροκομμένα ή ολόκληρα αν το προτιμάτε. Επίσης καλό είναι  να τους διατηρήσετε στο ψυγείο.

 Για 50-55 κομμάτια

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο
  • 250γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 αβγό
  • 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη

 Για την επικάλυψη

  • 600γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια 

 Εκτέλεση 

  1. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 8 λεπτά. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο και συνεχίζετε να χτυπάτε για 2 λεπτά ακόμη.
  2. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε το αβγό. Διαλύετε τη σόδα στο ούζο και την προσθέτετε μαζί με τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύετε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και μετά κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα.
  3. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθετε σε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τα αραδιάζετε στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τα πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν λίγο.
  4. Ψήνετε τους κουραμπιέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Τους ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
  5. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Πιάνετε με τσιμπίδα και βουτάτε τους κουραμπιέδες έναν ένα στη λιωμένη σοκολάτα να σκεπαστούν παντού. Τους αφήνετε να στεγνώσουν σε σχάρα και τους σερβίρετε αφού στεγνώσει και σταθεροποιηθεί πάνω τους η σοκολάτα.

 

σχολιάστε