|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κορμός χριστουγεννιάτικος με μους σοκολάτας και φουντούκια

 kormos xristougenniatikos3edited

Ένας εύκολος, εντυπωσιακός και πεντανόστιμος κορμός που θα στολίσει και θα γλυκάνει το γιορτινό τραπέζι και τους καλεσμένους σας. Εγώ τον στόλισα με σοκολατένια βραχάκια που κρύβουν μέσα τους καραμελωμένα φουντούκια – θα σας δώσω άλλη ώρα τη συνταγή- και ζαχαρωμένους ιβίσκους που μου χάρισε ο φίλος μου ο Ανδρέας Λαγός. Εσείς στολίστε τον κορμό σας όπως αγαπάτε. Λίγο ξύσμα σοκολάτας, ζάχαρη άχνη και ζαχαρωμένα κομματάκια φρούτων ή τριμμένα φουντούκια είναι μια ακόμη επιλογή. Καλά Χριστούγεννα!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 4 αβγά
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. αλεύρι
  • 40γρ. κακάο
  • 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
  • Λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα της λαδόκολλας

 Για τη γέμιση και την επικάλυψη

  • 200γρ. πραλίνα φουντουκιού έτοιμη από βαζάκι
  • 5 κουτ. σούπας φουντούκια ψημένα και χοντροκοπανισμένα
  • 700ml κρέμα γάλακτος (200+500ml)
  • 200γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας ρούμι ή ουίσκι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι

 Για τη διακόσμηση

  • 2-3 σοκολατένια βραχάκια ή άλλα σοκολατάκια κομμένα σε φέτες με μαχαίρι
  • Ζαχαρωμένοι ιβίσκοι ή άλλα ζαχαρωμένα φρούτα
  • Ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα σοκολάτας

 kormos edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα σας να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο, χτυπάτε λίγο ακόμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
  2. Μεταφέρετε το κακάο και το αλεύρι σε σουρωτήρι και το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντάς το παράλληλα με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο. Αδειάζετε πάνω του το μείγμα που ετοιμάσατε, το ισιώνετε και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου. Το ξεφουρνίζετε, ακουμπάτε πάνω του μια βαμβακερή πετσέτα και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα, πιάνοντάς το από τις άκρες του χαρτιού. Ύστερα τραβάτε προσεκτικά το χαρτί να ξεκολλήσει. Πιάνετε τη μια άκρη της πετσέτας, τη φέρνετε πάνω στην άκρη του παντεσπανιού και ύστερα το τυλίγετε μαζί με την πετσέτα σε ρολό. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς, έτσι τυλιγμένο με την πετσέτα για να πάρει το σχήμα του ρολού.
  4. Φτιάχνετε μια γκανάς σοκολάτας: Βάζετε τα 200ml της κρέμας γάλακτος να κάψει καλά και ύστερα την ρίχνετε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα, προσθέτετε το μέλι και το ουίσκι και αφού ανακατέψετε και ομογενοποιήσετε το μείγμα, το αφήνετε να κρυώσει και να σφίξει.
  5. Για να μοντάρετε τον κορμό: Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (500ml) στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
  6. Ανακατεύετε τη μισή από αυτή την σαντιγί με την γκανάς της σοκολάτας και φτιάχνετε μια ωραία μους.
  7. Ανοίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι, αφαιρείτε την πετσέτα και αλείφετε όλη την επιφάνειά του με την έτοιμη πραλίνα φουντουκιού. Πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα φουντούκια και αλείφετε πάνω τους ένα λεπτό στρώμα σαντιγί.
  8. Τυλίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αν το θεωρείτε απαραίτητο κόβετε τις δυο άκρες του παντεσπανιού να ισιώσει ο κορμός και σκεπάζετε την επιφάνειά του με την μους σοκολάτας που έχετε ετοιμάσει.
  9. Ξύνετε τη σοκολάτα στον τρίφτη αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ξύσμα σοκολάτας.
  10. Διακοσμείτε τον κορμό με σοκολατάκια και ζαχαρωμένους ιβίσκους, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο ξύσμα σοκολάτας και ζάχαρη άχνη και αφήνετε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να τον σερβίρετε.

 

 

 

σχολιάστε