|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τεμπελοκολοκυθόπιτα γυμνή με κόκκινη κολοκύθα

kolokythopita xoris fyllo edited

Ότι και να σας πω για το άρωμα αυτής της πίτας, για τη γεύση και τη ζουμερή υφή της είναι λίγο. Απλώς δοκιμάστε τη κι εσείς. Είναι τόσο εύκολη που είναι κρίμα να μην την φτιάξετε.

Υλικά για ένα μέτριο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος

  • 1.200 κολοκύθα κόκκινη
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος) ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 ¼ φλιτζανιού αλεύρι
  • 3 αβγά
  • 3 κουτ. σούπας τραχανά ξινό
  • 250γρ. φέτα σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι με φρέσκα μυρωδικά της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποίησα βασιλικό, μαντζουράνα, φασκόμηλο και θυμάρι)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1-2 κουτ. σούπας σουσάμι ή κολοκυθόσπορους

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί. Κόβετε την κολοκύθα κατά μήκος σε μεγάλες φέτες (σαν καρπούζι) αφαιρείτε τους σπόρους και μετά την κόβετε κατά πλάτος σε φέτες.
  2. Τοποθετείτε τις φέτες της κολοκύθας στο ταψί (μαζί με τη φλούδα της) και την ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά. Αφού κρυώσει λίγο η κολοκύθα ώστε να μπορείτε να την πιάσετε με το χέρι, αφαιρείτε τη φλούδα με ένα μαχαίρι και τοποθετείτε την ψίχα της σε ένα μπολ. Την πατάτε με ένα πιρούνι να λιώσει.
  3. Βάζετε στη φωτιά και ζεσταίνετε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το πράσο και το λάδι και τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Ρίχνετε τότε την πατημένη κολοκύθα και δουλεύετε όλα μαζί τα υλικά στο τηγάνι για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με την κανέλα και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
  4. Μέσα σε ένα μπολ αναμειγνύετε με αβγοδάρτη το αλεύρι με το γάλα και τα αβγά, να γίνουν ένας χυλός. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε στο χυλό το περιεχόμενο του τηγανιού.
  5. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα μυρωδικά σας με ψαλίδι (εγώ χρησιμοποίησα φασκόμηλο, μαντζουράνα, θυμάρι και βασιλικό, εσείς βάλτε άνηθο και δυόσμο, μαϊντανό ή μάραθο αν προτιμάτε) και τα προσθέτετε στο μείγμα της πίτας μαζί με τον τραχανά και τα κυβάκια της φέτας. Ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε για αλάτι και προσθέτετε αν είναι απαραίτητο.
  6. Λαδώνετε ένα πυρίμαχο ταψί και αδειάζετε μέσα το μείγμα της πίτας. Ισιώνετε την επιφάνειά της με την ανάποδη ενός κουταλιού και την πασπαλίζετε με σουσάμι ή με κολοκυθόσπορους (εμένα μου είχαν τελειώσει). Ψήνετε την πίτα σας στο ζεστό φούρνο αφού χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στους 175οC. Θα χρειαστεί περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

kolokythopita xoris fyllo 1 edited

σχολιάστε