|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τάρτα ανάποδη με μήλα και σφολιάτα

anapodi milopita 0 edited

Πρόκειται για την tarte tatin, μια κλασσική τάρτα που θα φτιάξετε πολύ εύκολα και γρήγορα, με φύλλο που θα αγοράσετε έτοιμο και τα πιο ωραία μήλα του μανάβη σας.

Υλικά για 8 άτομα:

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή 1 φύλλο έτοιμη ζύμη για τάρτα
  • 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα το καθένα στα 8
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 75γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Αφήνετε τη ζύμη της σφολιάτας να ξεπαγώσει και την ανοίγετε στον πάγκο σας, χωρίς να τη βγάλετε από το προστατευτικό πλαστικό φύλλο της συσκευασίας της. Ύστερα παίρνετε το ταψάκι που θα ψήσετε την τάρτα σας και το αναποδογυρίζετε πάνω στη ζύμη της σφολιάτας για να το χρησιμοποιήσετε ως πατρόν. Με ένα μαχαίρι κόβετε ένα δίσκο 2 δάχτυλα έξω από την περιφέρεια του ταψιού περίπου. Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να την ξαναχρειαστείτε, γιατί αν παραζεσταθεί θα μαλακώσει και δεν θα μπορείτε να τη δουλέψετε.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε και στεγνώνετε τα μήλα. Κόβετε το καθένα στα τέσσερα και αφαιρείτε τα κουκούτσια και τη φλούδα τους με κοφτερό μαχαίρι. Ύστερα κόβετε το κάθε κομμάτι στη μέση, άρα το κάθε μήλο στα οκτώ. Βουτυρώνετε καλά το ταψάκι σας και αραδιάζετε μέσα τα μήλα ξεκινώντας από την περιφέρεια και καταλήγοντας στο κέντρο του ταψιού. Ανακατεύετε τη βανιλίνη με τη ζάχαρη και περιχύνετε τα μήλα στο ταψάκι. Σκορπίζετε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο σε πολύ μικρά κομματάκια και ψήνετε τα μήλα για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  3. Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο προσεκτικά για να μην καείτε και αφού κρυώσουν λίγο τα μήλα, τοποθετείτε πάνω τους τον δίσκο της σφολιάτας. Με μια σπάτουλα πιέζετε τις άκρες της ζύμης να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού, έτσι ώστε να κλείσει μέσα της τα μήλα. Με ένα μαχαιράκι τρυπάτε τη ζύμη σε μερικά σημεία και ξαναβάζετε το ταψάκι στο φούρνο. Συνεχίζετε το ψήσιμο της τάρτας μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Θα χρειαστεί ένα μισάωρο περίπου.
  4. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και αφού κρυώσει λίγο την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Αν το επιθυμείτε συνοδεύετε την κάθε μερίδα με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

 anapodi milopita 6edited

 

σχολιάστε