|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Ντόναντς γεμιστά

donats marmelada edited

Φτιάξτε τα ντόνατς σας σε μικρό ή μεγαλύτερο μέγεθος και απολαύστε τα σκέτα, πασπαλισμένα μόνο με ζάχαρη, ίσως και λίγη κανέλα ή γεμίστε τα με ότι τραβάει η όρεξή σας. Μαρμελάδα φράουλα, βερίκοκο, δαμάσκηνο ή πορτοκάλι αλλά και πραλίνα φουντουκιού - λέγε με μερέντα ή νουτέλα.

Υλικά 

  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
  • 20 γραμ. μαγιά φρέσκια ή 1 φακελάκι ξερή
  • 1 + ¼ φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 2 κρόκους αβγών
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση και το σερβίρισμα

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μαρμελάδα φράουλα ή πραλίνα φουντουκιού (από το ψυγείο)
  • ζάχαρη 

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε τη μαγιά σε ¼ του φλιτζανιού χλιαρό νερό και προσθέτετε 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύετε με κουτάλι και αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει.
  2. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε, κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτετε το προζύμι, τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά που θα κολλάει στα χέρια σας.
  3. Λαδώνετε ένα μπολ και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη σας. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μπορείτε να την τοποθετήσετε και στο φούρνο της κουζίνας σας τον οποίο θα ρυθμίσετε στους 40οC για να φουσκώσει πιο γρήγορα.
  4. Αλευρώνετε μια λαδόκολλα και αδειάζετε εκεί επάνω τη ζύμη. Την πιέζετε να ξεφουσκώσει, την πασπαλίζετε από πάνω με λίγο αλεύρι και την ανοίγετε με τον πλάστη σε παχύ φύλλο πάχους ενός εκατοστού.
  5. Με ένα κουπ πατ στρογγυλό διαμέτρου 2-5 εκ. ή με ποτήρι κόβετε κομμάτια ζύμης τα οποία τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι. Αφήνετε τα ντόνατς να φουσκώσουν.
  6. Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τα ντόνατς ανά 2 ή 3 το πολύ μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
  7. Βγάζετε τα ντόναντς πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα περιττά λάδια.
  8. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο τρυπάτε τα ντόναντς. Βάζετε την μαρμελάδα ή την πραλίνα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και τα γεμίζετε όσο μπορείτε.
  9. Πασπαλίζετε τα ντόνατς με λίγη ζάχαρη και τα σερβίρετε αμέσως.

 Σημείωση: Τη ζύμη που θα περισσέψει θα την πλάσετε μπαλάκια και θα τα αφήσετε κι αυτά να φουσκώσουν μαζί με τα υπόλοιπα ντόνατς πριν τα τηγανίσετε. 

σχολιάστε