|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τράιφλ με κέικ μους σοκολάτας και σύκα μελωμένα

 

trifle sokolata syko edited

2-3 φέτες κέικ που για κάποιο λόγο ξέμειναν σε μια πιατέλα αποκτούν δεύτερη καριέρα αν τις ρίξεις στο ποτήρι μαζί με μια ωραία μους και λίγα ξερά φρούτα. Η συνταγή που σας προτείνω είναι μια τέτοια περίπτωση. Δύο σοκολατένια μάφινς ατύχησαν στο ξεφορμάρισμα, διαλύθηκαν, αλλά ήταν τόσο νόστιμα που δεν τους άξιζε ο σκουπιδοτενεκές. Δεν είπαμε πως δεν πετάμε τίποτα;

Για τη μους σοκολάτας

  • 100ml γάλα
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 200γρ. κουρβερτούρα σε κομματάκια
  • 200ml κρέμα γάλακτος

Για το στήσιμο και τη διακόσμηση

  • 10 ξερά σύκα
  • ½ ξυλάκι κανέλας
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2-3 φέτες κέικ σοκολάτας έτοιμο ή μπισκότα της επιλογής σας σπασμένα σε κομμάτια

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς ετοιμάζετε τα σύκα και τη μους. Για τη μους: Βάζετε το γάλα σε ένα μπρικάκι πάνω σε σιγανή φωτιά και τα κομματάκια της σοκολάτας σε ένα μπολ. Όταν πάρει βράση το γάλα το ρίχνετε στη σοκολάτα και μετά από λίγο αρχίζετε να ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει και να γίνει ομοιογενές μείγμα. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και το κονιάκ.
  2. Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει σφιχτή υφή σαν γιαούρτι. Ενώνετε τη χτυπημένη κρέμα με το μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνετε τη μους στο ψυγείο να πήξει μέχρι την επόμενη γιατί σε αυτή τη φάση είναι πολύ ρευστή.
  3. Για τα μελωμένα σύκα: Βάζετε τα σύκα και την κανέλα σε κατσαρολάκι, τα σκεπάζετε με νερό και τα βάζετε στη φωτιά να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Όταν μείνουν με λίγο νερό προσθέτετε το κονιάκ και το μέλι και αφήνετε να βράσουν για λίγο ακόμη μέχρι να δέσει το σιρόπι τους. Αφήνετε να κρυώσουν.
  4. Όταν θέλετε να σερβίρετε στραγγίζετε καλά 6 σύκα, τα ψιλοκόβετε και τα ανακατεύετε με τα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα . Βάζετε τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής για ευκολία.
  5. Παίρνετε 6-8 ποτήρια κι αρχίζετε να κάνετε στρώσεις εναλλάξ με κέικ, σύκα ψιλοκομμένα και μους σοκολάτας ρίχνοντάς τη από τη σακούλα. Τελειώνετε με μους σοκολάτας και διακοσμείτε το κάθε ποτήρι από πάνω με μισό σύκο.

 

σχολιάστε