|
1 ΣΧΟΛΙΟ

Panacotta espresso με sauce σοκολάτας

panacotta cafe sokolata editedΚάθε κουταλιά από αυτό το γλυκάκι είναι σαν μια γουλίτσα καφέ. Αλήθεια! Είναι το τέλειο επιδόρπιο που θα κλείσει ιδανικά ένα ωραίο δείπνο σε φίλους. Αφήστε που δεν θα χρειαστεί να ρωτήσετε κανένα αν θέλει καφέ. Εδώ μιλάμε για καφέ και για γλυκό μαζί…

Υλικά για 1 φόρμα του λίτρου ή για 12 ατομικά φορμάκια:

  • 400ml γάλα
  • 600ml κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 20γρ. ζελατίνη σε φύλλα  (12 μικρά φύλλα)
  • 3 κουτ. γλυκού εσπρέσο στιγμής

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 75γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 80γρ. γάλα πλήρες
  • ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού ρούμι ή κονιάκ

Εκτέλεση

  1. Βάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό να φουσκώσουν για 7 λεπτά.
  2. Βάζετε σε κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τον καφέ. Το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ο καφές. Περιμένετε να πάρει βράση και τότε τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  3. Στύβετε με το χέρι καλά και ρίχνετε τις ζελατίνες μέσα. Συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Περνάτε το μείγμα από λεπτή σήτα και αφήνετε να κρυώσει αρκετά.
  4. Λαδώνετε ελαφρά μια φόρμα ή 12 φορμάκια πλαστικά ατομικά και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Αφού κρυώσει εντελώς, βάζετε τη φόρμα ή τα φορμάκια στο ψυγείο για 4-6 ώρες τουλάχιστον μέχρι να πήξει η πανακότα.
  5. Ετοιμάζετε τη σάλτσα της σοκολάτας. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο από το γάλα και βάζετε το υπόλοιπο σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Τότε προσθέτετε το μείγμα του κορν φλάουρ και συνεχίζετε να ακακατεύετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τη μεταφέρετε σε μπολ, ανακατεύετε μέσα το ποτό της επιλογής σας κι αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  6. Για να ξεφορμάρετε με ευκολία την ή τις πανακότες σε πιατέλα ή πιατάκια, βουτάτε τη φόρμα ή τις φορμίτσες σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Περιχύνετε με την κρύα σάλτσα σοκολάτας και σερβίρετε.

 panacotta cafe sokolata 2 edited

σχολιάστε