|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Millefeuille με αρώματα lime και βανίλιας

millefeuille2edited

Μιλφέιγ θα πει χίλια φύλλα. Πλεονασμός! Το συγκεκριμένο δεν έχει 1000 φύλλα όπως διατείνεται, αλλά μόνο 15 αφού είναι τριώροφο (3 Χ 5 ο κάθε όροφος). Παρόλα αυτά είναι ένα τέλειο γλυκό που αξίζει με 1000 τον κόπο του, που μεταξύ μας είναι πολύ λίγος. Μιλάμε για σούπερ τραγανό φύλλο, πολύ αφράτη κρέμα με λεπτά αρώματα και υπέροχη γεύση! 

Υλικά για 8 άτομα

Για την κρέμα:

  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 3 κρόκοι αβγών
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
  • ½ βανίλια στικ (τα σποράκια) ή 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 80γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. κορν φλάουρ
  • 200ml κρέμα γάλακτος 

Για τα φύλλα:

  • 5 φύλλα κρούστας
  • 1 καλή χούφτα αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 60γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

 Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Καβουρντισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε την κρέμα από την προηγούμενη για να δέσει καλά. Πρώτα φτιάχνετε την πατισερί: Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τα σποράκια της βανίλιας και το ξύσμα του λάιμ πάνω σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Αραιώνετε με το χυμό του λάιμ παίρνετε από την κατσαρόλα με κουτάλα λίγο γάλα το προσθέτετε στο μείγμα σας να αραιώσει και μετά όλο μαζί το ρίχνετε στην κατσαρόλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσει, αλλά σκεπάζετε την επιφάνειά της με μεμβράνη πλαστική για να μηνπιάσει πέτσα.
  3. Ετοιμάζετε και τα φύλλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε το ρηχό ταψί του φούρνου σας με χαρτί ψησίματος. Λιώνετε το βούτυρο και ανακατεύετε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη. Τοποθετείτε πάνω στο χαρτί το πρώτο φύλλο κρούστας και το ισιώνετε καλά. Το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζετε πεταχτά με λίγο μείγμα αμυγδάλου. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Χαράζετε το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια (24 τουλάχιστον) και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει όμορφα. Ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσει το χωρίζετε σε κομμάτια. Υπολογίστε πως για κάθε μερίδα θα χρειαστείτε 3 κομμάτια.
  4. Την επόμενη μέρα ολοκληρώνετε την κρέμα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη από την πατισερί και τη χτυπάτε κι αυτή για λίγο με μίξερ χειρός να αφρατέψει. Ύστερα προσθέτετε μέσα της την σαντιγί και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθεί και να γίνει αφράτη. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  5. Όταν θέλετε να σερβίρετε ετοιμάζετε ένα ένα τα πιάτα ως εξής: τοποθετείτε ελάχιστη ποσότητα κρέμας σε ένα πιάτο και πάνω της τοποθετείτε ένα κομμάτι φύλλο. Το καλύπτετε με κρέμα, συνεχίζετε με δεύτερο φύλλο, με κρέμα και πάνω του σπάζετε ένα τρίτο φύλλο το οποίο σπάζετε ελαφρώς. Τέλος πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και αμύγδαλα και σερβίρετε αμέσως.  

 

σχολιάστε