|
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Κέικ ελαιολάδου με σύκα ξερά και καστανή ζάχαρη

 cake me xera syka 2 edited

Πολύ γευστικό χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκό, πλούσιο σε αρώματα και με ωραία υφή. Μην τρομάξετε που είναι σφιχτή η ζύμη όπως τη ρίχνετε στο ταψί. Όταν ψηθεί θα είναι τέλειο το κέικ σας.

Υλικά για ένα ταψί διαστάσεων 23εκ. 

  • 200γρ σύκα ξερά ψιλοκομμένα
  • 225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φακελάκι τσάι καραμέλα
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη ή μείγμα μπαχαρικών five spices
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200γρ. Ζάχαρη καστανή
  • 3 αβγά μεγάλα ή 4 μέτρια
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 100ml γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

για το σερβίρισμα 

  • ζάχαρη άχνη

 Εκτέλεση

  1. Μουλιάζετε τα κομματάκια των σύκων σε βραστό νερό (που έχετε  προηγουμένως βυθίσει μέσα το σακουλάκι με το τσάι και το έχετε αφαιρέσει στο λεπτό) για μισή ώρα και μετά τα στραγγίζετε.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα και λαδώνετε ένα ταψάκι διαμέτρου 23εκ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και τη βανίλια.
  4. Σε ένα δεύτερο πιο ευρύχωρο μπολ ανακατεύετε με μίξερ χειρός τα αβγά με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε στο μείγμα των υγρών το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ενωθούν τα μείγματα μεταξύ τους. Στραγγίζετε τα σύκα και τα ανακατεύετε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας στο τελικό μείγμα του κέικ.
  5. Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι, το ισιώνετε από πάνω και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου, μέχρι να μπήγετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και να το βγάζετε στεγνό.
  6. Ξεφορμάρετε το κέικ κι αφού κρυώσει το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.
σχολιάστε